От Паганини до криво хоро – необятният музикален свят на Васко Василев

Снимка: Desislava Bineva

От Паганини до криво хоро – необятният музикален свят на Васко Василев

Снимка: Desislava Bineva
Сподели

Българският виртуоз Васко Василев пренесе магията на българската фолклорна музика в сърцето на Париж – Айфеловата кула. Той пристигна във френската столица по покана на директора на Българския културен институт в града – Десислава Бинева. Визитата му беше посветена на един от най-светлите български празници – 24 май.

Именно поради тази причина концертът му нямаше как да премине без традиционното българско криво хоро. За тази българска нотка в репертоара си Васко Василев загатна още в началото на месеца, когато Art Portal имаше удоволствието да го интервюира.

„Имах възможност да поканя 4 от солистите на оркестъра на Кралската опера с мен. Те се вълнуват не по-малко. Не съм го целял, но се оказа, че пак сме 5 човека от 5 националности – Австрия, Франция, Англия, Япония и аз. Сега едновременно с репетициите им разказвам за кирилицата и ги уча на български. И да – ще има и български елементи в концерта като музика, но ще бъдат изненада“, издаде тогава Василев. 

В концертната програма влязоха още класики като творбите на Брамс и Паганини. Разбира се, хвалбите след края на изявата му също не закъсняха. Развълнувани фенове не пропуснаха да поздравят виртуоза във Facebook. „Нанадминат виртуоз“, „Наслада за слуха и душата“, гласяха  едва малка част от тях.

Самият Васко Василев също сподели впечатленията си от организацията и срещата си с публиката.

„Благодаря, Париж. Благодарим и на целия екип на Българския културен институт – за поканата, за смеха и за целия труд, обич и грижа!“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас