Отново отварят делото за детска порнография срещу Nirvana

Снимка: SplashNews.com/DGC Records

Отново отварят делото за детска порнография срещу Nirvana

Снимка: SplashNews.com/DGC Records
Сподели

Деветият окръжен апелативен съд на САЩ отмени решението, че Спенсър Елдън – бебето, изобразено на обложката на един от най-хитовите албуми на Nirvana, е изчакал твърде дълго, за да заведе иск си срещу легендарната група от Сиатъл.

Съдът постанови, че Елдън все още може да предяви претенции към групата въз основа на публикуването на преиздадената версия на албума „Nevermind“ от 2021 г. На популярната обложка от 1991 г., виждаме голия четиримесечен Елдън под вода.

През 2021 г. 32-годишният Спенсър заяви, че ще

съди групата за детска порнография.

Той твърди, че родителите му никога не са давали писмено съгласие снимката му да се използва за такива цели.

„Снимката излага на показ тялото на Спенсър и гениталиите му от времето, когато той е бил бебе, до наши дни“ се казва в съдебния иск, цитиран от BBC.

В интервюта преди години обаче Елдън е казвал, че снимката винаги му е носила позитиви и му е отваряла множество възможности в професионален план.

Обвиняеми са

живите членове на Nirvana

Дейв Грол и Крист Новоселич, вдовицата на покойния вокалист Кърт Кобейн – Кортни Лав, както и фотографът Кърк Уедъл. Кадърът е направена именно от Уедъл.

Новото решение на съда по казуса не разглежда въпроса дали обложката на „Nevermind“ представлява изображение на сексуално насилие над деца.

„Този процедурен неуспех не променя мнението ни. Ние ще защитаваме това неоснователно дело с енергия и очакваме да победим“, заяви адвокатът на Nirvana Берт Дейкслър, предаде “The Guardian”.

Защитникът на Елдън – Робърт Люис

 изрази задоволството си от новото развитие по процеса,

като добави, че „очаква с нетърпение денят му в съда да дойде“.

Албумът „Nevermind“ излиза през 1991 г. и е един от най-успешните на легендарната група. Част от него са песни като „Smells Like Teen Spirit“, „Come As You Are“ и „Lithium“ и е продаден в над 30 млн. копия по цял свят.

Актуално

Избрано за вас