„Виолончелисимо“ завладява Софийската филхармония

Снимка: Върджил Оприна

„Виолончелисимо“ завладява Софийската филхармония

Снимка: Върджил Оприна
Сподели

На 11 февруари от 19:00 ч. виолончелистът Марин Казаку и ансамбълът „Violoncellissimo (Виолончелисимо)“ ще изнесат извънреден концерт на сцената на Софийската филхармония, зала България. Те ще представят много разнообразна програма, адаптирана за виолончело музика от всички жанрове.

Проектът  Виолончелисимо“ , създаден от професор Марин Казаку преди повече от 30 години, е роден от желанието му да

развие креативността на своите студенти,

но и да доближи хората до музиката, независимо от нейния жанр. През 2024 година той и ансамбъл „Виолончелисимо“  възнамеряват да достигнат до възможно най-много общности, включително и до румънската диаспора в поредицата от Приказни турнета.

 „Виолончелисимо“ е съставен от

най-добрите млади виолончелисти

в страната и е един от най-известните румънски камерни ансамбли през последните десетилетия.

Марин Казаку е генерален директор на филхармонията „Джордже Енеску“  и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ. Той е свирил с Генадий Рождественски, Серджиу Комисиона, Хория Андрееску, Антони Рос Марба, Владимир Орлов, Раду Алдулеску и Джереми Менухин. Същевременно има множество изяви на международни фестивали като тези в Берлин, Хонконг, Макао, Мюнхен, Милано, Осака, Сеул, Токио.

Концертът на 11 февруари в София се осъществява с подкрепата на JTI.

JTI е сред първите мултинационални компании, които инвестират в Румъния още през 1993 г. От 2011 г. управлява бизнеса и в България. Компанията е известна с подкрепата си за най-значимите културни събития и институции: FITS, TIFF, Филхармония „Джордже Енеску“, Музея „Брукентал”, SoNoRo. JTI подкрепя и Приказни турнета – концерти с класическа музика в малки градове, Аплодисменти за поета и COOLsound.ro – онлайн платформа за румънската независима сцена, като е и официален спонсор на  Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.

Срещите на JTI, които вече са се превърнали в национална културна марка за съвременен танц, ще отбележат четвърт век през 2024 г., благодарение на факта, че „придават пълнота на румънския артистичен живот“. Компанията JTI е наградена от Министерството на външните работи на Япония за популяризиране на японската култура в Румъния.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас