Все същият Любо Киров, но с „Ново сърце“

Снимка: YouTube

Все същият Любо Киров, но с „Ново сърце“

Снимка: YouTube
Сподели

Поредното музикално събитие тази година. Пореден албум на един от най-обичаните поп изпълнители в съвременната музика – Любо Киров.

Спомням си, че точно преди една година, в началото на юли, Любо представи на голям екран в рамките на Sofia Summer Fest новата си песен „Восъчен герой“ и клипа към нея. От първото слушане останах впечатлена от дълбочината и смисъла в текста, а мелодията веднага завладя съзнанието ми.

Снимка: Sofia Summer Fest

И като се замисля май това са характеристики, отнасящи се за целия албум „Ново сърце“

смисъл, дълбочина, завладяващи мелодии

и още от всичко, с което асоциираме Любо Киров.

„Да, това пак е Любо Киров ще кажат някои – именно. „Новият албум е на n-та степен всичко, което се казва Любо Киров – като текст, като музика, аранжимент, мелодии… Ако съм правил нещо, в което вярвам, то новият албум е още по-точно заявяване, че аз съм този, който съм“, ми сподели Любо по повод „Ново сърце“.

„Не искам да угаждам на хора, които са всеядни. Аз зареждам публиката ми, с това, което очаква от мен. С още повече смисъл и мярка в правенето на музика“, каза още Любо.

Снимка: Facebook

И макар, че живеем във все по-дигитален свят ви препоръчвам да се сдобиете с физическо копие от албума „Ново сърце“. То е наистина специално – почти перфектно огледално е, а когато го разтворите

над името Любо Киров ще прочетете „…себе си виждам в теб и всичко е цяло…“.

Думите са част от песента „Усеща се сила“, която не е включена в този албум, но използвайки ги изпълнителят сякаш още веднъж заявява себе си, заигравайки се с образа, огледалото, личността и намирането на пълнота.

 

1.„Ново сърце“

„Истината с мен се запозна. Даде ми сърце, за да позная любовта“

Албумът започва и завършва със заглавната песен – „Ново сърце“, като своеобразна рамка. Любо не за първи път експериментира с аранжиментите и включва в албума и акустична версия на едноименното парче. Вече и двете версии на песента имат собствени видеоклипове.

Първият е безкрайно

истински, цветен, изпълнен с много усмивки, любов и красота.

Колкото и пъти да гледам видеото, участниците в него – близки, приятели и колеги на изпълнителя, винаги ме зареждат със страхотната си енергия. Освен това песента е толкова грабваща и запомняща се, че до края ѝ вече пляскаш в такт и си припяваш припева.

 

2. „Последното решение“

„Дано и този път с теб не забравим на вярното място любов да поставим“

Любо Киров и Ангел Дюлгеров; Снимка: Иван Ерменков

И така поемайки по пътя с „ново сърце“ то взима „последното решение“ да „остане тук“ и да се бори за любовта. Със страхотните електрически китари на Ангел Дюлгеров парчето „Последното решение“ за пореден път заявява смело афинитета на Любо и към рока. Усеща се бунтарския му дух в звука, а в текста се говори за изборите, които правим, за имането на всичко, но изгубването на себе си, за преодолените предизвикателства, но и осъзнаването кои са важните неща – „вече нямам време за всичките измислени проблеми“.

 

3. „Вселена“

„Да повярвам не ме е страх, да те следвам сама избрах“

След изключително успешната дуетна версия на „Мога“ Любо Киров и Михаела Маринова се завръщат още по-мощно. Песента за първи път влиза в албума на Михаела „До безкрай“. След това публиката я чу на концертите на Любо в зала 1 на НДК през ноември 2023 г. „Вселена“ е създадена по текст на Михаела и музика, която тя пише с Ангел Дюлгеров.

След като песента се превръща в дуетна с видеоклип, резултатът е истински шедьовър. „Вселена, която е едно мое лично откровение към моята сила, към това, в което аз вярвам, към моя свят, към нещата които обожавам, обграждат ме и ми дават силата да ставам всяка сутрин. Да постигам целите и да вървя напред смело с всеки изминал ден“, заявява Михаела. Гласовете на двамата си пасват перфектно, текстът е надникване в душата, а добавените гласове на хор добавят плътност и пълнота.

Любо Киров и Михаела Маринова – те са цяла вселена!

 

3. „Восъчен герой“

„За герой от себе си определен, неразбрал, че свети само с отразена светлина“

Това е втората песен, която има ясно рокендрол звучене. Клипа ни пренася някъде в американските щати, където владеят шерифите. А текстът понася и разпалва въображението ни. В шериф се преобразява самият Любо Киров. Песента сякаш е посветена на преходните и изкуствените неща, на героите „от минало време“, които за съжаление владеят света ни, но не могат да устоят на истината.

 

4. „Всичко е наред“

„Когато няма път, по който да минеш, аз ще те вдигам, на ръце ще те нося“

Едно от нещата, на които се възхищавам в творчеството на Любо Киров е умението му да казва неща без всъщност да ги заявява директно. Влага толкова подтекст и смисъл, който можеш да намериш между редовете. Така оставя възможност на всеки, „който има уши да чуе“.

Снимка: Facebook

Всеки, който е бил на негов концерт или е слушал негово интервю знае колко вярваш човек всъщност е Любо. Така, че не е трудно да се досетим, че

песента „Всичко е наред“ всъщност е написана от името на Бог.

Не мога да крия, че това е най-любимата ми песен от албума. За нея в разговор наскоро Любо ми каза: „Смятам, че „Всичко е наред“ за момента е корона в творчеството ми… Тепърва тази песен ще спасява хора.“

Песента е изключително нежна, а текстът е просто гениален. Не може да се преразкаже, трябва да се чуе и съпреживее.

 

5. „Пак с теб“

„Има начин. Две ръце са нужни, за да продължим“

Снимка: Facebook

Половин година след като в интервю Иван Лечев ми каза, че подготвят песен с Любо Киров тя вече е факт. „Пак с теб“ е дует на Любо и Жени Лечева, с участието на Иван Лечев.

„Пак с теб“ е със завладяващ ритъм и е посветена отново на изборите в любовта.

 

6. „Има ли цветя“

„Ден след ден ние с теб се въртим в пирует, като стих на поет красиш деня“

Може би се чудите защо обичаната му песен „Има ли цветя“ е намерила място в новия албум на Любо Киров. Отговорът е – защото песента не е това, което очаквате.

Като резултат от приятелството между музиканта и младия изпълнител Moreno през юни миналата година се появява общата им песен, която

използва припева на вече утвърдения хит „Има ли цветя“.

Към парчето двамата заснимат и видео. Светлин Къслев е виртуозът, създал музиката и аранжимента на новата версия на песента. А с авторство по текста, освен Moreno, се включват и Лъчо от група „СкандаУ“, както и Секта.

 

7. „Облаче ле бяло“

„Много мина, мъничко остана, наближава в село да се върна, да се върна майка да прегърна.“

След мощните рокендрол парчета, откровените балади и електронни ремикси, Любо Киров избира да включи в „Ново сърце“ и обичаната и популярна песен „Облаче ле бяло“. Настроението изцяло се сменя и макар песента да е позната не мисля, че оставя безразличен слушател. Версията на Любо е особено докосваща, а китарите на Ангел Дюлгеров слагат последния щрих и разпознаваемия подпис, по който музиката на Любо Киров и бандата му се отличава.

 

8. „Ново сърце (Acoustic Version)“

Красива музика и красива гледка, китара и коне – каква по-добра комбинация? Затваряйки рамката на едноименния албум, той завършва с акустична версия на песента „Ново сърце“. Последният видеоклип, който изпълнителят пусна беше именно видеото към тази песен. То е заснето на красиво високо място около София, а Любо сподели, че „участието“ на конете не е било предвидено.

Пускайки си новия албум на Любо Киров може да бъдете предизвикани, вдъхновени, окрилени и дали наистина ще получите „ново сърце“ зависи ол личния ви избор.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас