Как Тeйлър Суифт надви Путин и стана „Личност на годината“?

Фото кредит: Billboard

Как Тeйлър Суифт надви Путин и стана „Личност на годината“?

Фото кредит: Billboard
Сподели

От 1927 г. насам TIME избира „Личност на годината“. Победителят се избира на база оценката на редакторите за личността, която в най-голяма степен е повлияла на заглавията на вестниците през предходните 12 месеца – за добро или за лошо. В годината, в която Тейлър Суифт се превърна в милиардер, благодарение на музикалната си кариера и счупи серия рекорди с турнето си „Eras“, TIME избра 33-годишната певица за символ на отминаващата 2023.

Това е първата

звезда от развлекателната индустрия, която печели отличието

в лично качество.

Сред опонентите ѝ за приза да имаше доста изненадващи имена. Сред тях бяха руският президент Владимир Путин или на китайския му колега Си Дзинпин. Въпреки това обаче някои хора се запитаха защо TIME са избрали да отличат именно Суифт.

Няколко дни след обявяване на победителя базираното в Ню Йорк списание публикува мотивите за избора си.

Те поясняват, че по традиция „Личност на годината“ произлиза от теорията за великия човек в историята – убеждението, че хората имат силата да променят обществото. Изборът през годините е следвал определени модели. Печелившият обикновено е бил владетел на традиционни властови сфери. Четиринадесет

американски президенти, петима лидери на Русия

или Съветския съюз и трима папи са били отличени с признанието.

„Всяка година съдържа светлина и тъмнина, а 2023 г. беше преобладаващо мрачна. В един разделен свят, в който твърде много институции се провалят, Тейлър Суифт намери начин да преодолее границите и да бъде източник на светлина. Никой друг на планетата днес не може да трогне толкова много хора”, пише TIME.

Според тях певицата става човек на годината във време, в което отново се възродиха въпросите за това кой създава и кой притежава нашите културни прояви.

Суифт е и символ на смяната на поколенията:

тя е едва четвъртият самостоятелен носител на титлата „Личност на годината“, роден през последния половин век.

През 17-те години след дебюта си Суифте спечелила повече албуми №1 от всяка друга жена в историята. През 2023 г. тя беше навсякъде, пълнеше стадиони и чупеше рекорди, припомня „Булевард България”.

„Въпреки че успехът на Суифт може да изглежда като противовес на традиционните форми на власт, тайната на нейното майсторство има древни корени. Тя пише свой собствен мит, основан на собственото ѝ епично пътуване”, категорични са те.

Това не е първият път, в който Суифт е част от TIME – Person of the Year. През 2017 г. тя беше личностите, които изданието отличи за това, че се изправиха и говориха срещу дискриминацията, тормоза и посегателствата, с които твърде много жени се сблъскват

Актуално

Избрано за вас