Музейна експозиция ни връща в социализма

Снимка: БТА

Музейна експозиция ни връща в социализма

Снимка: БТА
Сподели

Нова година като през социализма пресъздаде Асоциацията на Музея на играчките в Букурещ. В специално обособено помещение в Двореца Дачия-Румъния родителите имат възможност да

направят емоционално пътешествие в миналото,

а децата да открият играчки, шейни и кънки, с които са се забавлявали техните майки и бащи по време на зимните празници. Ще бъдат изложени и стари декорации, с които са украсявали елхата.

“Отне ни около две седмици да подредим изложбата. В 24 рамки сме поставили стари коледни картички, пощенски картички, телеграми и календари. Успяхме да намерим даже и елха като от нашето детство, по-рядка, с по-малко клони. Украсихме я като едно време – с топки и гирлянди, използвахме прежда за имитация на сняг”, разказва Михаил Думитру, един от двигателите на Асоциацията на Музея на играчките.

Той връща лентата на времето назад и си спомня как по времето на социализма Дядо Коледа или “Мош Крачун”, както е известен в Румъния, е бил забранен.

“Не знам как е било в България, вероятно доста подобно на това, което е било в Румъния. У нас празникът

Коледа не се празнуваше

официално. През 1948 г. Мош Крачун (Дядо Коледа) бе заменен от Мош Джерила (Дядо Мраз), а коледното дърво стана зимно дърво”, обяснява той

Той и председателят на Асоциацията на Музея на играчките в Букурещ инженерът Кристиан Думитру, са направили над 200 изложби в Румъния. Предметите, които са събирали, са от последните 40 години и са предимно румънски.

Актуално

Избрано за вас