Мюзикълът „Книгата на мечтите“ – магия на световно ниво

Снимка: Facebook

Мюзикълът „Книгата на мечтите“ – магия на световно ниво

Снимка: Facebook
Сподели

Още преди да стана свидетел на живо на мюзикъла „Книгата на мечтите“ бях впечатлена от необикновеността на продукцията. Тя си личи още от малките детайли. 

Мащабът е изключително впечатляващ. Смело мога да кажа, че българската продукция

„Книгата на мечтите“ е прецедент на родната ни сцена.

И на 3 април за втори път магията на този спектакъл завладя зала 1 на НДК. 

Чувствах се като малко дете в лунапарк – още първата сцена се вълнувах толкова много! Мюзикъл носи чиста детска радост! Блясъкът от сцената, завихрящата те енергия, пищните костюми и безкрайно талантливите участници те въвличат в случващото се. Колелото на мечтите те завърта, „посоката на пътя се променя. Започваш да пишеш нова страница от своята история и ако срещнеш правилните хора – мечтите ти могат да се сбъднат“.

Снимка: Facebook

Толкова много неща се случват на сцената по едно и също време, че не знаеш къде да гледаш – акробатични номера, страхотна хореография и безупречни танцьори, солисти и певци, които запявайки заедно, те карат да настръхнеш. 

В стилистиката и посланията си личи вдъхновението от световни продукции като филмовият мюзикъл „Най-великият шоумен“. Крайно време беше и в България да има продукция от този мащаб – събираща огромните таланти на хората на и зад сцената, показвайки колко много потенциал има в страната ни.

Вдъхновяващо е!

Огромният труд, който всеки от замесените е влагал в продължение на месеци, е дал заслужени резултати. Първоначалната идея на Ана Дончева и Ралица Мерджанова еволюира и от танцов спектакъл „Книгата на мечтите“ се превръща в мюзикъл. Единствената чуждестранна намеса в проекта е на режисьора Уест Хайлър, поставял и други спектакли в България като „Звукът на музиката“ и „Шрек“ на сцената на Софийска опера и балет.

Снимка: Facebook

В главните роли влизат изключително талантливите Давид Крумов, с когото наскоро имах привилегията да разговарям, и Калина Асенова. В техните малки версии се превъплъщават Мирослав Узунов и Мария Ашикова. Другите основни персонажи са изиграни от Павлета Семова, Константин Икономов и Камен Асенов.

Снимка: Facebook

Поглеждайки критически, отначалото успях да предвидя как ще завърши сюжетът, макар обрати да не липсваха. Дори и тези малки подробности обаче не ми попречиха да се насладя на случващото се от първата до последната сцена. 

Историята предава вдъхновяващи послания –

всеки може да сбъдне мечтите си,

стига да повярва, че може да промени средата около себе си. „Злодеите“ накрая не се оказват тези, които сме предполагали. Миналото ти не трябва да има силата да те определя – както пее главният герой: „Обличах чуждите надежди като дреха, но исках нещо друго за мен“. Повярваш ли, че „няма невъзможни неща“, можеш да „държиш в ръцете си света“.

Снимка: Facebook

Освен хореографиите и синхрона, с който бяха изпълнени танците, ключови за цялото представление бяха музиката и текстовете на песните. Различните стилове – от рок, до латино, хип хоп и суинг – допринасяха за пищността и разнообразието на преживяването. По авторската музика, текст и аранжимент са работили Петя Данкова, Адриан Гугов и Александър Васев.

„За да постигнеш мечтите си трябва да си готов да рискуваш“, казва главният герой и май е прав. Всички зад този мюзикъл са доказателство за това, създавайки такава успешна и мащабна независима продукция в България. Както самите те признават: „Книгата на мечтите“ е една сбъдната мечта“. Дано вдъхнови и други да мечтаят смело…

Актуално

Избрано за вас