Стартира кандидатстването за наградата за съвременно изкуство „База“

Снимка: ica-sofia.org

Стартира кандидатстването за наградата за съвременно изкуство „База“

Снимка: ica-sofia.org
Сподели

Наградата „База“ представлява стипендия и осем седмици пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк. Предоставя се за периода 1 февруари-30 март 2025 г. Residency Unlimited е активна платформа, която подпомага творците в осъществяването на контакти и срещи за най-пълноценен престой в Ню Йорк.

Отличието се присъжда за съвременно изкуство.

То дава възможност на творци до 35 годишна възраст да получат финансова подкрепа за реализация на работите си от Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Насочена е към български художници или постоянно пребиваващи в страната през последните 5 години и активно участващи в художествената сцена.  Те могат да бъдат работещи във всички медии на съвременното изкуство.

Журито на конкурса е съставено от

утвърдени специалисти в областта на съвременното изкуство.

Те определят номинираните и победителя, чието име се съобщава в деня на откриването на изложбата.  Като то има право да номинира от 5 до 7 художници. Всички номинирани художници се представят в изложба в Софийска градска художествена галерия (23 юли – 6 септември 2024). Неин куратор ще бъде Марина Славова. След резиденцията художникът организира самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София. Номинациите се обявяват на сайта на ИСИ-София, както и на профилите на наградата във Фейсбук и Инстаграм. Членовете на журито на БАЗА за 2024 г. са: Недко Солаков (художник), Мария Налбантова (художник), Димитър Божков (философ), Васил Владимиров (куратор), Калина Цонева (критик), Ализа Еделман (историк на изкуството и куратор, Ню Йорк).

За да заявят участие е необходимо,

кандидатите да представят своето електронно портфолио.

То трябва да е на английски език и да е не повече от 20 МB. То трябва да съдържа:

– име, адрес, телефон, e-mail, година на раждане;

– биография (CV);

– изображения на произведения от последните 5 години със заглавие, година на създаване, материал, размери;

– кратки текстове към работите, където е необходимо;

– за видео творби и документация от пърформанси се изпращат линкове към видео платформа в интернет – You Tube или Vimeo;

 могат да се включат и други информационни материали – текстове, публикации.

  Задължително за кандидатите е да владеят английски език. Изискване към  участниците е да бъдат родени не по-рано от 1989 г. Документацията се приема само онлайн, под формата на pdf файлове, на адрес [email protected]

Изложбата, която ще бъде подготвена с творби на всички номинирани ще се реализира с логистичната подкрепа на представители на ИСИ-София, Фондация „Едмонд Демирджиян“ и СГХГ. Крайният срок за кандидатстване за наградата е 3- ти март 2024 г.

Актуално