Най-добрите български фолклорни танцьори между 13 и 18 г. се събират на една сцена

Снимка: Didi D.

Най-добрите български фолклорни танцьори между 13 и 18 г. се събират на една сцена

Снимка: Didi D.
Сподели

За втора поредна година Зала 1 на НДК ще събере елита на народния танц. Точно в Деня на българския фолклор, 22 юни, ще се състои финалът на националния конкурс за водещите ни самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли

ТОП 10 Български танцов фолклор.

Освен на уникалния спектакъл, който обещават 10-те танцови състави-финалисти, публиката ще се наслади и на специалните гости на събитието. Това са Гвардейски представителен духов оркестър, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, Национално училище за танцово изкуство и Ансамбъл София-6 – носител на Голямата награда „Огънят на поколенията“ 2023.

Снимка: Didi D.
Организаторите обещават пищен спектакъл,

уникални авторски хореографии, много емоция и страст на сцената, но и силна конкуренция между финалистите.

„Това е второто издание на ТОП 10 Български танцов фолклор и вече категорично може да кажем, че няма по-силно събитие, което да провокира таланта на нашите танцьори“, споделя създателят и директор на конкурса Емил Димитров. Нашата мисия е да подкрепим израстването и повишим нивото на майсторство на любителските фолклорни танцови състави и ансамбли в България, чрез създаване на силна конкурентна среда. Само по този начин може да

съхраним, популяризираме и развием българското фолклорно танцово изкуство,

с респект към истинността в предаване на културното ни наследство.“

Снимка: Славина Луканова

Специфично за ТОП 10 Български танцов фолклор е, че всяко издание на конкурса се провежда в различна категория и възрастова група. Тази година на ход са може би най-вълнуващите участници, тези между 13 и 18 години.

Снимка: Directo Agency

Съставите ще се състезават при равни условия и най-високи изисквания за художествено майсторство, като тяхното конкурсно представяне ще бъде анонимно. Всички те се борят за най-големия награден фонд за събитие от подобен род

на обща стойност 15 000 лв.

Финалистите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. д-р Даниела Дженева. Тя е главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Пловдив и декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

Снимка: Directo Agency

Специално за събитието и за да са част от журито в България ще пристигнат и хореографи експерти в областта на фолклорното танцово изкуство от Румъния, Сърбия и Турция.

Снимка: Didi D.

Денят на българския фолклор – 22 юни е обявен през 2019 година от Министерството на културата. Това се случва по идея на Ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата на много творци и институции. Инициаторите избират деня, тъй като той е в средата на годината, по време на лятното слънцестоене и дни преди Еньовден – събития, почитани по традиция от българите.

Билети за събитието ще намерите тук.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас