Найден Тодоров освободи директора на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев

Найден Тодоров освободи директора на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев

Сподели

Директорът на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев е бил освободен от поста си в петък. Това се случило по време на редовно заседание на Управителния съвет на фонда. Новината съобщават от Министерството на културата.

„Днес, 12 април 2024 г., в рамките на проведеното редовно заседание на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“, министърът на културата Найден Тодоров уведоми изпълнителния директор на Фонда Сава Драгунчев, че той е освободен от поста си по силата на Заповед № РД 12-167.“

Изпълнителният директор е бил уведомен от служебния министър на културата Найден Тодоров, че може

да получи заповедта и книжата към нея в 7-дневен срок.

От юли 2022 г. Сава Драгунчев беше временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НФК.

Още преди месец, на своето първо заседание от 11.03.2024 г., Управителният съвет взе решение за избор на временно изпълняващ длъжността „директор“ – г-жа Диана Димитрова. Очаква се тя да поеме длъжността до провеждането на конкурс, съгласно чл. 29, ал. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, който влиза в сила от 01.09.2024 г.

В края на 2023 г. над 80 хора на изкуството от независимия сектор поискаха отстраняването на Сава Драгунчев и неговия юридически съветник. Искането им бе заради съдебно дело, в което фондът съди театрална организация и иска тя да ѝ върне близо 180 хил. лв., отпуснати по негов проект.

Актуално

Избрано за вас