Кралски „дневници“: Неподозирани факти за Елизабет II

Снимка: Getty/WPA Pool

Кралски „дневници“: Неподозирани факти за Елизабет II

Снимка: Getty/WPA Pool
Сподели

Кралица Елизабет II остава в британската историята като най-дълго властващия монарх. За управлението ѝ се знае и изписва много през годините, в които е на престола. Личният ѝ свят обаче сякаш остава в сянка. Знаете ли какъв е бил първият ѝ домашен любимец? А скритият ѝ талант? В деня, в който щеше да празнува своя рожден ден – 21 април, разказваме интересни и неподозирани факти за кралицата.

Елизабет II и крал Филип са били кръвни роднина

Технически Елизабет и съпругът ѝ Филип са трети братовчеди. Тя е роднина на кралица Виктория по линия на баща си, а той – по майчина линия. Филип е роден в кралските семейства на Гърция и Дания, но се отказва от първоначалните си титли, когато се жени за Елизабет. Те са заедно в продължение на 73 години преди смъртта му на 9 април 2021 г.

Снимка: Getty Images
Празнува рожден ден два пъти годишно

Истинският рожден ден на кралицата е на 21 април, но страната празнува официално едва на 11 юни. Монарсите, които имат рождени дни през по-студените месеци, обикновено насрочват

допълнителен официален рожден ден,

когато времето е по-благоприятно за парад. В случая на британския монарх той е носил името Trooping the Colour.

Снимка:Associated Press
Притежавала е над 30 кучета порода корги през живота си

Бащата на Елизабет донася у дома първото корги на кралското семейство през 1933 г. На 18-ия си рожден ден Елизабет получава собствено куче на име Сюзън, съобщава Associated Press. Много от следващите коргита са потомци на първия домашен любимец на кралицата.

Снимка: WPA Pool/Getty Images
Всички лебеди във водите на Великобритания са ѝ принадлежали

Според официалния уебсайт на кралското семейство още през XII век британската монархия претендира, че е

собственик на „всички неми лебеди“

в страната. По онова време птиците са били считани за деликатес.

Към днешна дата кралското семейство не ги яде, но продължава да ги притежава. Всяка година служител от кралския двор брои лебедите и инспектира тяхното здраве.

Освен това, благодарение на статута от 1324 г., кралицата може да претендира за

собственост върху всички „кралски риби“.

В този списък влизат всички есетри, делфини, китове и морски свине, които живеят във водите около Обединеното кралство.

Елизабет II е плащала данъци

Кралицата не е длъжна да плаща данъци върху доходите си, но според уебсайта на кралското семейство Елизабет го прави доброволно от 1993 г. насам.

Снимка: NASA
Изпраща послание на Луната

Преди кацането на „Аполо 11“ на Луната през 1969 г. десетки световни лидери са поканени да напишат „послания на добра воля“, които са прехвърлени на малък силициев диск. Този

диск все още се намира на повърхността на Луната.

Според НАСА Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са го поставили точно под американското знаме, което са забили на мястото на кацането си.

„От името на британския народ приветствам уменията и смелостта, които доведоха човека до Луната“, пише кралицата в посланието си до Луната. „Нека това начинание да увеличи знанията и благосъстоянието на човечеството“, цитира я Business Insider.

Била е добър имитатор

Очевидно монархът е имала страхотно чувство за хумор и талант за мимикрия. Според Асошиейтед прес капеланът ѝ епископ Майкъл Ман, веднъж казал, че „кралицата, имитираща кацането на „Конкорд“, е едно от най-смешните неща, които можете да видите“.

Снимка: Mattel/Handout via REUTERS
Имала е собствена кукла Барби

За да отпразнува рождения ден на монарха и 70-годишнината от възкачването ѝ на трона, Барби пусна на пазара кукла в образа на кралица Елизабет.

„Кралицата е идеалното допълнение към колекцията Barbie Tribute, предназначена да почете жените, чийто принос е имал голямо влияние. Горди сме, че можем да отпразнуваме историческата ѝ годишнина и да насърчим децата да научат повече за нейното наследство“, казва в изявление Лиза Макнайт от компания Mattel, пише USA Today.

Актуално

Избрано за вас