Неподозираните страни на метода crowdfunding в киното

Снимка: Getty Images

Неподозираните страни на метода crowdfunding в киното

Снимка: Getty Images
Сподели

Някога чудили ли сте се откъде идват милионите долари, с които се финансират големите холивудски продукции? Как студиата успяват да финансират идеите си за филми? Отговорът може да е чрез инвеститори, спонсори, партньори, банки или рекламодатели, но и чрез публиката.

Но как публиката плаща за несъществуващ все още продукт?

Този метод за набиране на средства се нарича crowdfunding (анг. crowd – тълпа/публика; funding – финансиране) или обществено финансиране.

Разбира се, този вид финансиране не се среща единствено във филмовата индустрия. „Crowdfunding най-често се използва от стартиращи компании или разрастващи се предприятия като начин за достъп до алтернативни средства. Това е иновативен начин за набиране на средства за нови проекти, бизнеси или идеи“, обясняват от Европейската комисия.

Снимка: Getty Images

Е, да, но колко ли пари могат да се съберат по този начин? Истината е – много. Най-големите продукции, финансирани по този начин са с огромни бюджети и по нищо не отстъпват на известните филмови студиа.

Въпреки това,

методът crowdfunding не е особено популярен в Холивуд,

но не липсват и примери на изключително успешни филми, финансирани частично или изцяло от аудиторията. Разбира се този вид финансиране има както плюсове, така и минуси.

Общественото финансиране създава възможност за изграждане на директна връзка с аудитория. Споделяйки визията си, създателите могат да привлекат хора, които наистина се интересуват от проекта и искат да го видят реализиран. Тази връзка може да бъде от жизненоважно значение за изграждането на фен база и създаването на шум около филма, дори преди той да бъде пуснат на пазара.

The Chosen; Снимка: Angel Studios
Именно маркетингът е от ключово значение при общественото финансиране.

При хиляди кампании за обществено финансиране, които стартират всеки ден, може да е трудно един проект да се открои и да предизвика достатъчно внимание. За да успее, са необходима силна маркетингова стратегия, ангажираща кампания и завладяваща история, която да привлече възможно най-много публика.

Традиционните начини за финансиране на филми, като например работата със студиа, често са свързани с определени условия. Методът crowdfunding, от друга страна, позволява на създателите да запазят творческия контрол върху проекта си. Тази свобода може да бъде особено привлекателна за независимите режисьори, които искат да разкажат своите истории без външна намеса.

The Chosen; Снимка: Angel Studios

Важно е да споменем обаче, че обществено финансираните филми не винаги означават независими филми. Зад тях може и да стои филмово студио, което просто е избрало този вид финансиране. Такъв е случаят със сериала The Chosen“, който стартира в партньорство с Angel Studios.

Именно “The Chosen“, многосезонен сериал за живота на Исус, е обявен от Angel Studios за

„най-големия проект с обществено финансиране в историята“.

Някои наблюдатели предричаха, че общностното финансиране ще бъде благоприятно за независимата развлекателна индустрия, въпреки че то в повечето случаи не е успешно. До момента обаче, в който “The Chosen“ не успява да победи предишния шампион в областта на телевизионното и филмовото финансиране – „Mystery Science Theater 3000“, който събра 5,8 милиона долара в Kickstarter. След това шоуто беше взето от Netflix.

Най-големият филмов проект реализиран чрез crowdfunding е “Veronica Mars“, който събира 5,7 млн. долара, пишат от The Hollywood Reporter.

Продуцентската компания на “The Chosen“ пуска в социалните мрежи пилотен епизод по повод Рождество в края на 2017 г.,

който има 15 милиона гледания.

Това ги подтиква да стартират кампанията за обществено финансиране. Те се стремят да съберат 13 млн. долара, за да създадат цялостен сериал.

Снимка: Angel Studios

С времето и разрастването на продукцията, тя става все по-скъпа и за да финансира осемте планирани сезона, “The Chosen“ се нуждае от 48 милиона долара – приблизително по шест милиона на сезон. В момента се излъчва четвърти сезон и създателите на сериала твърдят, че той ще остане безплатен за гледане, както е бил досега.

Според фондацията Come&See, която събира средствата, до момента са събрани 38,8 милиона, които са достатъчни, за да финансират пети, шести и половината от седми сезон.

Друг касов пример от същата продуцентска компания е „Звукът на свободата“. За да разпространи и пусне на пазара филма „Звукът на свободата“,

Angel Studios събира 5 милиона долара от близо 7000 инвеститори.

Логично е да си зададем въпроса какво обещават създателите на филми в замяна на милионите долари, които получават от различни хора по целия свят? В случая със „Звукът на свободата“ инвеститорите даряват предварително в замяна на дялове от приходите на филма.

Снимка: Angel Studios

На 16 август 2023 г., месец след премиерата на продукцията, студиото обяви в прессъобщение, че е изплатило на своите поддръжници първоначалната им инвестиция плюс 20% печалба.

“The Chosen“ пък залагат на друга тактика. Тъй като шоуто набира популярност изключително бързо, продукцията се възползва от желанието на милионите фенове да се докоснат до любимия си сериал. При дарение над определена сума почитателите имат възможност

да посетят снимачната площадка и дори да се снимат в масови сцени.

Друг жест, който продукцията прави към спонсорите си е да включи имената им във финалните надписи.

Преди големия успех на “The Chosen“, рекорд за метода crowdfunding, е филмът „Вероника Марс“. Първоначално „Вероника Марс“ е сериал – училищна криминална драма, започнала през 2004 г. Седем години след свалянето на сериала от ефир, през 2014 г. създателите решават да го върнат към живот под формата на филм. Така крайната им цел за обществено финансиране е надхвърлена както никога дотогава.

Вероника Марс; Снимка: Everett Collection

Роб Томас, режисьор и съсценарист на филма, заявява:

„Събрахме милион долара през първите четири часа,

а за 12 часа достигнахме целта си от 2 милиона долара“.

Тези примери обаче са по-скоро изключения, отколкото практика. Историята познава и случаи, в които продукцията не е успявала да събере необходимите средства за заснемане. Общественото финансиране е риск и успехът не е гарантиран. То изисква и голяма посветеност, много работа и усилия от страна на творческия екип. Управлението на кампания за обществено финансиране отнема много време и изисква много усилия. От създаването на рекламни материали до предоставянето на редовни актуализации, взаимодействие с поддръжниците и отчетност.

Освен това, когато хората подкрепят даден проект, те очакват да видят резултати. Този натиск може да бъде както мотивиращ фактор за екипа, така и източник за стрес.

При всички положения общественото финансиране е уникален метод за подкрепа на изкуството, който вече има и своите изключително успешни примери. Той крие и своите рискове, но ако един проект е достатъчно добър и ангажира достатъчно много хора, които вярват в успеха му – сякаш всичко е възможно.

Актуално

Избрано за вас