Новият директор на НДК – познато лице от културните среди

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Новият директор на НДК – познато лице от културните среди

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg
Сподели

Андрияна Петкова Татарова е новият изпълнителен директор на Националния дворец на културата (НДК).

Тя е завършила факултета по „Управление и администрация” към Университета по национално и световно стопанство със специалност „Маркетинг и мениджмънт”. Натрупаните икономически и маркетингови познания тя прилага в списание „Интериорен салон”, чийто издател е в продължение на 14 години.  Увлечена от дизайна и изкуството, Андрияна Татарова

организира над 30 самостоятелни изложби 

на съвременно българско изкуство из цял свят. По същото време инициира и наградите „Славяна” за цялостно творчество в живописта под егидата на президента на Република България.

В продължение на 12 години се развива професионално в сферата на бизнеса. През 2020 г. обаче – когато пандемията от Covid-19 блокира целия свят, тя създава първата стрийминг платформа за сценични изкуства – 7Arts.bg. Благодарение на нея, българската публика има достъп до любимите си театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия дори и в условия на извънредна епидемична обстановка. Скоро след това се появява и подкастът „Откликни на изкуството”, който позволява на българската публика да се докосне до любимите на поколения артисти.

Работата ѝ на управляващ партньор в 7Arts.bg продължава 4 години, докато не решава, че иска отново да превърне

НДК в център на културните събития

в София. Водена от убеждението, че НДК е „сърцето на столицата”, тя решава да се яви на конкурса за изпълнителен директор.

Заедно с новоизбрания Съвет на директорите – Нина Найденова, Десислав Данов, Иванка Веселинова и Надя Миронова ще работят активно за развитието на НДК и превръщането му в нов модерен и отговарящ на всички съвременни изисквания  културен център.

Актуално

Избрано за вас