Обзорът на Art Portal: Какво ново в света на изуствата?

Обзорът на Art Portal: Какво ново в света на изуствата?

Сподели

Времето лети не само в песента на Стефан Вълдобрев, но и в действителност. И така отлеля още една седмица и е време да погледнем към най-важните изминали събития от света на изкуството. За всички тях и още много може да четете в Art Portal.

Седмицата започна с приятна и може би изненадваща новина на всички почитатели на група Молец – дуото обяви турне, чийто грандиозен завършек ще бъде на 21 ноември в зала „Арена София“, която момчетата смело са решили да напълнят.

Снимка: „Молец“

С бурния успех от 4 спечелени награди от БГ Радио и турнето им през 2023 г., което събра над 20 000 души и беше разпродадено седмици преди събитията, Крис и Юли от „Молец“ са подготвили ново, неочаквано пътешествие. На него ще могат да се насладят и Пловдив на 15 август и Варна на 13 септември.

Билети за спектаклите от турнето на „Молец“ са вече в продажба.

 

Снимка: The Standard

Също така в началото на седмицата Лондон осъмна малко по-зелен, заради нов графит на загадъчния уличен артист Банкси. Творбата се е появила на стената на жилищна сграда в северен Лондон. Макар да имаше спекулации, Банкси потвърди сам в социалните мрежи, че именно той е авторът.

Творбата представлява нарисувана зелена корона на сграда, намираща се зад окастрено дърво. До нея има човек, който държи шланг за пръскане на течност под налягане.

Графитът се превърна в атракция и десетки хора го посетиха на живо.Някой смятат, че в творбата са скрити послания за вниманието към детайлите и опазването на околната среда.

Снимка: SteveSands

Преди броени дни в интернет излязоха и първи кадри от снимачната площадка на нов биографичен филм, в който

Тимъти Шаламе се превъплъщава в Боб Дилън.

В момента тече продукцията на A Complete Unknown – предстоящия филм за Боб Дилън. Продукцията е режисирана от Джеймс Манголд, а Тимъти Шаламе е в ролята на емблематичния американски музикант.

Филмът ще проследи появата на Дилън на нюйоркската фолк сцена през 60-те години на миналия век.

Актьорският състав е ясен, но не е датата на премиерата, така че с интерес ще следим този нов проект на Шаламе.

Снимка: Unsplash

На 21 март отбелязахме Световния ден на поезията и Световния ден на кукления театър – в един и същи ден…
ЮНЕСКО за първи път приема тази дата за Световен ден на поезията по време на конференция в Париж през 1999 г. Това се случва с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути.

Историята на зараждането на кукления театър пък датира векове назад, но по нашите земи понятието общонационален куклен театър се появява едва към края на XIX в. Друг ключов момент са 40-те години на ХХ в., когато в София се създава „Детски куклен театър“. В началото на 70-те години се появяват и първите випуски, завършили куклен театър във ВИТИЗ.

Още информация за историята на театъра и деня на поезията четете в Art Portal.

Снимка: Fest Team

Поглеждаме и към музикалния свят – Лени Кравиц обяви предстоящото си турне Blue Electric Light Tour за 2024, което ще дойде и в България. Мястото е Морска гара, Бургас, а датата – 6 август.

Изпълнителят издава 12-ия си студиен албум, в който той пише и изсвирва повечето инструменти сам. В крайна сметка, Лени създава 12 песни, които капсулират наследството му на пионер, който пресича музикалните жанрове, но и същевременно стои стабилно в пулса на 21-ви век и отвъд него.

Билетите за концерта в Бургас ще са на пазара от 25 март.
Снимка: Facebook

За съжаление седмицата беше маркирана и със скръбни новини. В петък ни напусна талантливият писател Алек Попов. Книгите на му се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман „Мисия Лондон“.

Други негови знакови белетристични творби са „Черната кутия“, „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“.

За таланта и приносът си към българската литература той е носител на много награди.

Изказваме съболезнования на всичките му близки.

Снимка: Buckingham Palace

Тъжна новина беше съобщена и от Бъкингамския дворец. След като месеци наред принцесата на Уелс, Кейт, не се беше появявала на публично място, след много спекулации, истинската причина беше оповестена –

Кейт е диагностицирана с рак

и се подлага на химиотерапия. В емоционално видео обръщение Кейт Мидълтън помоли за „време, пространство и уединение“, докато се лекува от неуточнен вид рак.

Новината е поредният шок за кралското семейство след съобщението от миналия месец, че крал Чарлз Трети се лекува от неуточнен вид рак.

Това беше културният ни обзор за тази седмица. Всичко актуално и интересно от света на изкуствата и шоубизнеса може да намерите в нашия сайт Art Portal.

Актуално

Избрано за вас