Александрина Пендачанска с Международна награда „Никола Гюзелев“

Снимка: БГНЕС

Александрина Пендачанска с Международна награда „Никола Гюзелев“

Снимка: БГНЕС
Сподели

Сопраното Александрина Пендачанска, бас-баритонът Бисер Георгиев и мецосопраното Даниела Дякова са носителите на Международната награда „Никола Гюзелев“ за 2024 година. Това съобщиха от Софийската опера и балет и Фондация „Никола Гюзелев“. Концертът на лауреатите ще се състои на 5 октомври в Операта.

Галавечерта ще бъде в памет на великия български и световен бас Никола Гюзелев – комендаторе на Италианската република и носител на международната награда „Златен Верди“. Ще свири оркестърът и солисти на Софийската опера и балет с диригент Андрей Галанов. Програмата на концерта на лауреатите включва оркестрови фрагменти, арии и дуети от опери на

Волфганг Амадеус Моцарт, Камий Сен-Санс, Джакомо Пучини,

Пиетро Маскани, Джузепе Верди, Винченцо Белини, Шарл Гуно, Франческо Чилеа, Амилкаре Понкиели и др.

Носители на международната награда на името на Никола Гюзелев в предишните години са били оперните певци Радостина Николаева, Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Калуди Калудов. Статуетка са получавали и Бойко Цветанов, Цветелина Василева, Георги Киров, Мариана Пенчева, пише „Площад Славейков“. Носители са били и Добромир Момеков, Димитър Станчев, Марян Йованоски. Художниците сценографи са Радостин Чомаков, Красимир Вълканов, Любомир Йорданов. Диригентите ще бъдат Серджо Олива, Донато Ренцети и Густав Кун.

Кариерата на Никола Гюзелев (1936 – 2014), освен със Софийската опера, е тясно свързана и с най-големите световни оперни сцени като театро „Реджо“ в Парма, „Сан Карло“ в Неапол, Болшой театър в Москва, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон, „Метрополитън“ в Ню Йорк, Гранд Опера в Париж, Щаатсопер във Виена и др.

Характерни черти в стила на Гюзелев са благородството и мекотата на тембъра на гласа, съчетани с проникновено изграждане на вокално-сценичните образи. Освен оперен певец, Гюзелев е и дипломиран художник.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас