Балет „Арабеск“ представя „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

Снимка: Балет „Арабеск“

Балет „Арабеск“ представя „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

Снимка: Балет „Арабеск“
Сподели

„Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“ са част от детския маратон на балет „Арабеск“ през месец декември.

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на датския разказвач Ханс Кристиан Андерсен ще се играе на 1 и 3 декември. Тя  е

разказ за красивата и неспособна на искрена любов ледена кралица

(Петя Kолева-Вучов) с нейните двама верни стражи (Светлозар Тинев и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Дженаро Дезидерио) и Герда (Таня Кацарова).

Хореограф е Ангелина Гаврилова, драматург е Марий Росен, сценограф е Иван Токаджиев, а художник на костюмите – Адрияна Найденова.

„Лешникотрошачката” ще бъде представена на 8, 9 и 14 декември. Спектакълът е създаден по прочутата приказка на Ернст Теодор Амадеус Хофман и музиката на Пьотър Илич Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на балет „Арабеск”. Тя работи заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на балета.

В ролята на Мари е Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари ФрицЛоренцо Алба. Асен Наков е магьосникът Дроселмайер, а Константина Ханджиева е принцеса Мишонка.

„Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си

да превръща мечтите си в реалност и да променя света около себе си

така, както той мечтае да го направи“, разказват от „Арабеск“, цитирани от БТА.

Балетът, създаден през 1967 г., е единствената авторитетно наложила се трупа в България за осъществяване на съвременни постановки, базирани на неконвенционалните тенденции в съвременния танц.

В репертоара си „Арабеск“ има над 100 постановки. Методът на отворена сцена дава възможност хореографи от България и от цял свят да осъществяват свои спектакли, различни по стил и различни по отношение на използваните съвременни танцови техники.

Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от сайта на трупата.

Актуално

Избрано за вас