Балетна гала в Световния ден на балета посветена на Анна Пампулова

Снимка: Държавна опера Варна

Балетна гала в Световния ден на балета посветена на Анна Пампулова

Снимка: Държавна опера Варна
Сподели

Специална Балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова, ще представи Държавна опера Варна на 29 април.

Балетният гала спектакъл за

30-годишната творческа дейност на Анна Пампулова,

е изграден в три модула. Първата част съдържа предимно сола и дуети от награждавани творби на хореографката, включително от Варненския международен балетен конкурс.

„Първата част е ретроспективна –

започвам от по-миниатюрното, за да стигна до по-мащабното. В нея съм включила и цитат от мой спектакъл, в който ще участват 14 изпълнители от варненската балетна трупа. Солистичните номера също ще поверя на варненски танцьори, а един дует ще бъде поздрав от мои студенти в НБУ“, обяснява именитата хореографка.

Снимка: Държавна опера Варна

„Тракийски танци“ от Петко Стайнов с хореография, танцова концепция и режисура на Анна Пампулова е вторият модул на Балетната гала.

Целият цикъл се поставя хореографски за първи път

и във Варна е първата му поява на голяма сцена след камерно изпълнение в софийска арт галерия. Транскрипцията на творбата за четири ръце на роял, дело на проф. Ромео Смилков, ще чуем в изпълнение на пианистите д-р Велислав Стоянов и Мартин Дафинов. Анна Пампулова споделя, че прави съвременна танцова интерпретация на „Тракийски танци“, с която показва, че тази музика е модерна, дълголетна, силно експресивна и изпълнена с красиви детайли.

В третата част присъстват танцови

откъси от мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“,

по които Анна Пампулова работи във Варненската опера. Публиката ще им се наслади в съпровод на маестро Страцимир Павлов на рояла. Мотивът за репетицията и смяната на костюми присъства като обединяваща нишка между всички части на триптиха, изпълнен с чувство за хумор и изненади за публиката.

Снимка: Държавна опера Варна

„В последните години имам силно присъствие във Варненската опера и затова избрах точно тук да направя този спектакъл.

Самата аз ще изляза на сцената,

приятно ми е, чувствам се добре и искам да почета това, че живея чрез любимото си изкуство“, обобщава очакването за спектакъла Анна Пампулова.

Доц. д-р Анна Пампулова завършва Държавно хореографско училище със специалност „Класически балет“ и успоредно – експериментална театрална паралелка „4xC“ към 22-ра гимназия със специалност „Актьорско майсторство“ в София.

18 години е солистка в балетната трупа на Софийска опера и балет

и гост-солистка в Държавен балет „Арабеск“. Бакалавър и магистър по „Балетна режисура“, НБУ, със специализация по Съвременни танцови техники във Виена.

Снимка: Държавна опера Варна

Анна Пампулова е автор на множество танцови спектакли, както и хореограф на редица театрални, оперни и мюзикълни проекти в Софийска опера и балет, Държавна опера Пловдив, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Бургас. Работи и в Държавна опера Варна, Народен театър „Иван Вазов“, Театър София и др.

Тя е доцент, доктор по Музикално и танцово изкуство към Нов български университет, където е преподавател и програмен директор на департамент „Театър”. Отличена с редица национални и международни награди за съвременна хореография и отличия за творчески екип към различни сценични проекти, сред които се открояват мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“ и операта „Хитрата лисичка“ на Варненската опера.

Актуално

Избрано за вас