Слушаме Берлиоз и Прокофиев под палката на словенеца Марко Летоня

Снимка: Софийска филхармония

Слушаме Берлиоз и Прокофиев под палката на словенеца Марко Летоня

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Увертюрата „Римски карнавал“ и вокалният цикъл „Летни нощи“ от Берлиоз, както и избрани откъси от първа и втора сюита из балета „Ромео и Жулиета“ ще звучат на 4 април в зала „България“. Те ще бъдат изпълнени от Софийската филхармония  под палката на главния диригент на Бременската филхармония Марко Летоня. Солист на вечерта е мецосопранът Валентина Куцарова.

Увертюрата „Римски карнавал“ е отличен пример как Берлиоз прилага принципите, изложени в неговия капитален

„Голям трактат за съвременната инструментация и оркестрация“.

Композиторът често сам дирижира „Римски карнавал“ при своите концертни гастроли.

Вокалният цикъл „Les nuits d’été“ („Летни нощи“)разкрива друг пласт в страстната и пламенна натура на Ектор Берлиоз  на тихия новатор. Майсторът на големите форми вече е написал първата романтична програмна симфония. Тя включва „Фантастична симфония“, „Харолд в Италия“, „Ромео и Жулиета“, Траурно-триумфална симфония, Реквием, операта „Бенвенуто Челини“. Около 1840 г.

избира шест стихотворения и създава песните,

обединени в цикъла „Летни нощи“. Тук Берлиоз постига нова и нечувана дотогава равностойност на гласа и оркестъра.

След Октомврийската революция през 1917 г. Сергей Прокофиев напуска Русия и след 18 години странстване в Европа и САЩ, се завръща в родината – вече е пианист и композитор със световна слава. Първата официална поръчка към него идва през 1934 г. от Държавния академичен театър за опера и балет в Ленинград. Той трябвало да напише балет по безсмъртната трагедия на Шекспир Ромео и Жулиета“. Прокофиев и либретистът Адриан Пиотровски се захващат за работа – в помощ е и театралът Сергей Радлов, на когото хрумва идеята балетът да завърши с щастлив край. Жулиета се събужда навреме преди покрусеният от мъка Ромео да погълне отровата… Прокофиев шеговито я приема: „Живите хора могат да танцуват, мъртвите не могат да го правят, лежейки“.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в EVENTIM.

Актуално

Избрано за вас