Българо-италиански проект представя операта като „музикална живопис“

Снимка: Държавна опера Варна

Българо-италиански проект представя операта като „музикална живопис“

Снимка: Държавна опера Варна
Сподели

Във Варна се отркива изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна от Антонио Таркуинио. Дата е 12 юни, а часът – 17 часа.

Два часа по-късно на Основна сцена предстои концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Това е съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“ 2024.

Експозицията е посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство в края на миналата година. Тя е

част от дългосрочен културен проект между Италия и България.

Той е подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни.

Снимка: Държавна опера Варна

В концепцията е заложена идеята за търсене на „открити и неоткрити пресечни точки между изкуствата във фокуса на оперния спектакъл“, по думите на д-р Димитър Стойнов, културен консултант в италианското консулско представителство във Варна.

В поредицата от мултижанрови събития се вписват празничният майски концерт с тематична изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Както и сегашната изложба на Сцена Ротонда. Следващи спирки в българо-италианската културна програма за тази година са „Дворецът“ в Балчик на 21 юли, Национаният музей „Борис Христов“ в София на 3 октомври. Проектът ще бъде показан и в Българския културен център „Борис Христов“ в Рим на 22 октомври.

Колекцията „Операта – музикална живопис“, селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим,

съдържа произведения на италиански автори от различни поколения.

Сред тях са Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена и др. Особено внимание привлича творбата на Франко Дзефирели – знаменитият режисьор и художник, за чиято 100-годишнина от рождението Държавна опера Варна представи една от неговите прочути постановки на „Аида“.

Снимка: ArtVarna

За откриването на изложбата „Операта – музикална живопис“ ще бъде изложен и медалът „Пучини“. Негов автор е Енцо Скатрали. Медалът е официална награда на Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим за заслуги в популяризиране на творчеството на Пучини,

по повод 100-годишнината от смъртта му.

С първия медал „Пучини“ бе удостоена Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Тя беше наградена в знак на признание за реализираната от нея и нейния екип специална селекция в XV издание на Опера в Летния театър 2024. С него се отбелязва приносът на великия композитор в световната оперна съкровищница.

Пучиниева музика ще звучи на откриващата Оперна гала на 15 юни,

както и в премиерния Триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, продукция на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с диригент Якопо Сипари ди Пескасероли. Също така в „Бохеми“ през юли и август, и в „Мадам Бътерфлай“ през август.

Спектаклите ще срещнат публиката със

световни звезди като Соня Йончева

в две заглавия, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди и др.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас