Държавната опера във Варна посреща декември със симфоничен концерт

Сника: Държавна опера Варна

Държавната опера във Варна посреща декември със симфоничен концерт

Сника: Държавна опера Варна
Сподели

В рамките на Коледния музикален фестивал на Държавната опера във Варна 2023 – на 1 декември предстои интересен Симфоничен концерт, в който маестро Павел Балев ще застане на диригентския пулт. А любимият на варненската публика Людмил Ангелов ще я зарадва с блестящото си изпълнителско изкуство.

Виртуозният пианист ще бъде солист на две творби с вариации върху произведения на ПаганиниРахманинов и Лютославски. Рапсодията върху тема от Паганини, оп. 43 на Сергей Рахманинов включва 24 свободни вариации, които преливат музикално една в друга. „Вариации по тема от Паганини“ е

сред най-известните творби на Витолд Лютославски,

която запазвайки изначалната тоналност, украсява диатониката на Паганини с хроматизми, дисонанси и битонални тризвучия.

Ще чуем и композираната като италианска увертюра Симфония № 32 на Моцарт, която се състои от три части без паузи между тях: алегро спиритозо, анданте и темпо примо.

Концертната програма завършва с Камий Сен-Санс и неговия Реквием, със солисти Линка Стоянова, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Евгений Станимиров. Участват оркестърът на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева и хорът на оперния театър с диригент Надежда Маккюн.

През 1995 година Павел Балев сe дипломирa в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1995-1998 специализира във Ваймар, Германия. Работи с много оркестри по цял свят и получава не една международни награди. До 2022 г., в продължение на 15 години, маестро Балев е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър в Баден-Баден.

От 2022 г. е главен диригент на Опера Лимож – Франция, генерален музикален директор на Театър Нордхаузен – Германия, от сезон 2021/2022 е постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна.

Виртуозният пианист Людмил Ангелов също завършва Държавната музикална академия. Популярен на петте континента, той е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, във Виена, Амстердам, Париж, Ню-Йорк, Милано. Той се изявява още във Франкфурт, Мюнхен, Брюксел, Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Мадрид, в залата на Московската консерватория и др.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Носител е на много награди.

Симфоничният концерт ще се проведе на 1 декември от 19 ч. в Държавна опера Варна. Билети могат да бъдат купени тук.

Снимка: Държавна опера – Варна

Актуално

Избрано за вас