Сопраното Елза Драйзиг ще огласи зала „България“

Снимка: Simon Fowler

Сопраното Елза Драйзиг ще огласи зала „България“

Снимка: Simon Fowler
Сподели

На 12 април у нас ще гостува едно от най-изявените имена сред младата генерация световни сопрани – Елза Драйзиг. Тя пристига за първи път в България по покана на Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Еvents. Младата звезда ще се включи в шестия поред концерт от първия сезон „Съкровени гласове“. В него ще прозвучат композиции на утвърдени немски, френски, норвежки, датски, финландски композитори, сред които се открояват имената на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Жан Сибелиус и други. Елза ще изненада родните меломани и с изпълнения на едни от най-обичаните песни на Едит Пиаф Padam padam и La vie en rose.

Интересен факт е, че съпругът на Елза Драйзиг е българинът Никола Николов, който също ще вземе участие в концерта „Северно сияние“. Той започва да учи цигулка на 8-годишна възраст в Ница. По-късно специализира във Висшата национална консерватория в Париж. Отдадеността му го довежда до

работа със забележителни оркестри като Парижката филхармония,

където през 2021 г. става водач на втори цигулки.

В зала „България“ заедно с музикалното семейство очакваме и американският пианист Джонатан Уеър. Той е редовен гост на престижни сцени като Карнеги Хол, Центъра „Джон Ф. Кенеди“, Концертгебау, Театър на Шанз-Елизе и други.

33-годишната Елза Драйзиг бързо се утвърждава като едно от

най-завладяващите лирични сопрани

в съвременния оперен свят. Родена е в Париж в музикално семейство – майка ѝ е оперна певица, а нейният баща е диригент. Учи пеене в Парижката консерватория и Университета за музикално и театрално изкуство в Лайпциг. През 2016 година в Мексико Елза печели първа награда на най-престижния оперен конкурс „Опералия“. През 2018-а издава своя първи албум с популярни оперни арии, озаглавен Miroir(s). Той ѝ носи номинация в категорията „Рецитал“ на International Opera Awards 2019.

През 2020 година Елза реализира и втория си албум Morgen. Той включва композиции на Рихард Щраус, Сергей Рахманинов и Анри Дюпар. През януари 2022-а Елза издава третия си албум Mozart x 3 с арии oт опери на прочутия австрийски композитор.

Сред коронните ѝ роли са тези на Памина („Вълшебната флейта“) и Церлина („Дон Жуан“) от афиша на Парижката национална опера. През 2020 г. Елза пее в образа на Фиордилиджи в постановка на операта на Моцарт „Така правят всички жени“. 

През май миналата година

Елза направи своя дебют във Виенската държавна опера

в „Манон“ от Жул Масне. През октомври дебютира и на сцената на Миланската Скала в ролята на Графинята от операта „Сватбата на Фигаро“. Само месец по-късно триумфира в същия персонаж, но този път в Мюнхен – в Баварската опера, където в момента репетира усилено за серия спектакли на цикъла „Триптих“ от едноактните опери на Пучини – „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“.

Преди няколко седмици Елза дебютира и в ролята на Мими от „Бохеми“ в Операта в норвежкия град Трондхайм. Сред останалите дебюти, планирани за 2024 година, се открояват ролите на Сифар в „Митридат – Цар Понтийски“ на Моцарт, Елизабета в „Роберто Деверьо“ на Доницети, Електра в „Идоменей“ на Моцарт и Графинята в „Капричио“ от Рихард Щраус.

Концертът „Северно сияние“ ще се състои на 12 април в зала „България“ с начален час 19:30. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Дания в България и Френския институт у нас

Актуално

Избрано за вас