„Графиня Марица“ стъпва на сцената на Летен театър – Бургас

Снимка: Държавна опера - Бургас

„Графиня Марица“ стъпва на сцената на Летен театър – Бургас

Снимка: Държавна опера - Бургас
Сподели

Един от шедьоврите в оперетната класика – „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра. Вихрени цигански танци,  темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък очакват публиката на 13 август, от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Събитието е поредното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“.

Атрактивният спектакъл, който

след петгодишно отсъствие от афиша бе представен на 21 юни 2024 г.

е по режисура на всепризнатия майстор в жанра Марио Николов. Той е носител на престижната награда „Емил Чакъров“ за 2023 г.,  ще събере едни от най-добрите интерпретатори на образите. Това са водещите солисти на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Добрина Икономова и тенорът Пеньо Пирозов. Ще чуем още чудесните солисти на Бургаската опера – сопраните Мария Цветкова-Маджарова –Лиза,и Людмила Михайлова – Маня, баритонът Йордан Христозов – Барон Коломан Жупан и др.

Зад диригентския пулт застава младият маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Концертмайстор ще бъде Христо Белчев.

Сценографията на „Графиня Марица“ е на изтъкнатия художник, който умее да улавя най-същественото от духа на постановката и изпипва в детайли всеки елемент – Иван Токаджиев. Художник на чудесните костюми, придаващи допълнителен цветен акцент и импониращи на сюжета и характерите на героите, са дело на Чавдар Чомаков. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, а хореографията е на Галина Калчева. Помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов. За репетиторането на интернационалната балетна трупа отговаря Мария Змеева-Маркова.

Един прелюбопитен факт, свързан с потеклото на солистката на Музикалния театър в София Добрина Икономова,

придава още по‐осезателен аристократичен блясък

на спектакъла. Ето какво разказва  великолепната прима, от която се излъчва безспорна класа:

„Искам предстоящият спектакъл да посветя на наследника на прототипа на графиня Марица. Граф Миклош Сейчен е неин племенник, а той е женен за Шинка, по баща Диманов, които са имали бургаски корени. От там идва познанството ни с графското семейство. За жалост, скоро и двамата починаха, но имахме щастието моето семейство да се докосне и да контактува с истински аристократи. 

Оперетата „Графиня Марица“ от Калман е известна като красива приказка за любовта. В либретото красивата богата аристократка Марица, отегчена и разочарована от многобройните си ухажори-златотърсачи, си измисля  годеник. Това е барон Коломан Жупан – героят на друг крал на оперетите, Йохан Щраус – от произведението „Цигански барон“. Незнайно как

истинският барон Коломан Жупан е узнал за мнимия си годеж

с графинята и пристига в имението ѝ, за да узнае как точно се е озовал в ситуацията. Милият красив, богат и малко побъркан младеж веднага се влюбва в графинята, която обаче не споделя чувствата му.  Тя е влюбена тайно в своя нов иконом, без да знае, че той е разореният граф Тасило. След безброй перипетии и шеги на съдбата всичко си идва на мястото и любовта побеждава, а сватбите са не една, а две. И най-важното – истинската любов не е подвластна на парите, именно затова събира богати с по-бедни хора, но с достойнство и ценностна система.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас