„Хората от Борг“ със световна оперна премиера у нас

Снимка: Радио Велико Търново

„Хората от Борг“ със световна оперна премиера у нас

Снимка: Радио Велико Търново
Сподели

Световна премиера на операта „Хората от Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойман подготвя Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Творбата е написана през 1981 г. и ще бъде представена за първи път пред публика на 19.03 от 19:00 часа. Специален гост на премиерата ще бъде композиторът Хелмут Нойман.

Над оперното заглавие работи международен екип

с диригент маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са поканени още режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на Музикално-драматичния театър във Велико Търново с диригент Яница Първанова.

Снимка: МДТ Константин Кисимов“

Екипът подготвя още три нови концерта. На 06.03 от 19:00 ще бъде премиерата на „Душа камбана“ с музиката на големия български композитор Митко Щерев и легендарната група „Диана Експрес“. Обичаните от поколения българи хитове ще звучат в изпълнение на оркестъра с диригент Георги Патриков.

На 23. 03. е Пролетният концерт на МДТ „Константин Кисимов“, посветен на

празника на Велико Търново.

Той ще премине под патронажа на кмета на общината – Даниел Панов. В него участват солисти, оркестър и хор с диригент Георги Патриков. Заедно с тях ще се изявят талантливите кларинетисти Камен Найденов и Симеон Витанов от Джуниър бенд при СУ „Емилиян Станев“.

След успешния съвместен проект – „Мюзикъл и рок„, с музикантите от рок група Б.Т.Р. театърът в Търново подготвя нова концертна програма с бандата. Първият концерт ще бъде през април. Тогава започват репетициите и на първия съвместен спектакъла на екипа на МДТ с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов„. Негов режисьор ще бъде проф. Пламен Марков. През май той ще постави  „През октомври без теб“ на Константин Илиев. В постановката ще участват актьори от МДТ и студенти от класа на проф. Марков.

Премиерата на „Хората от Борг“ е под патронажа на посланика на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом и се организира от Австрийско-българското дружество, община Велико Търново, Сдружение за култура „Лилавият лебед“ във Виена, и Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе.

Актуално

Избрано за вас