„Лястовичката“ от Пучини отново долита до сцената на Държавна опера-Русе

Снимка: Държавна опера – Русе

„Лястовичката“ от Пучини отново долита до сцената на Държавна опера-Русе

Снимка: Държавна опера – Русе
Сподели

Мелодичната и красива опера на Джакомо Пучини „Лястовичката“ отново ще бъде представена в Държавна опера – Русе. Спектакълът ще се проведе на 12 март, вторник, от 19 часав Голямата зала на Доходното здание на Операта.

Едно романтично завръщане с вечните теми за любовта и за драматичния житейски избор между идеалите и неизбежността на реалната действителност ще хвърлят в океана от емоции и героите, и публиката, покорена от силата на музикалните внушения.

Над всичко обаче се извисяват любовта и красотата.

В ролята на Магда де Сиври ще се представи Нели Петкова. В Лизет ще се превъплъти Теодора Чукурска, Борис Луков ще видим и чуем като Руджеро, а Пруние ще бъде Александър Баранов.

Снимка: Държавна опера – Русе

Диригент на спектакъла е Вилиана Вълчева, диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани. А режисурата е на Татяна Соколова. Сценограф е Габриела Кърджилова, а художник на костюмите – Яна Дворецка.

„Лястовичката“ на Пучини е произведение, което той създава в края на творческия си и житейски път.

За написването му получава предложение във Виена,

където е поканен да напише оперета и първоначално отказва, но в последствие приема и сътворява тази прекрасна своя опера.

Снимка: Държавна опера – Русе

Характерна в „Лястовичката“ е нейната ефирна музикална композиция, която оставя без дъх слушателя до самия край. И всеки от героите има своите собствени характерни музикални линии. Това е често срещано при композитора. Но тук е силно заложено, особено в двете двойки ПруниеЛизет и МагдаРуджеро. Типично като в оперета имаме за първи път субретна и сериозна двойка.

В повечето свои оперни произведения Пучини залага в основата на веристичното либрето

казуса за любовта и бедността.

Когато недоимъкът влезе през прозореца, обикновено любовта излиза през вратата. Тук обаче историята между метресата и студента не завършва с трагичен край.

В „Манон Леско“, „Мантията“ и „Бохеми“ смъртта върви паралелно с липсата на пари. Тук просто Магда напуска наивния Руджеро и се връща при по-възрастния, но богат Рамбалдо.

Снимка: Държавна опера – Русе

Всички мечти, младежки блянове, истинска любов и щастие, се оказват невъзможна хапка в парижката действителност от началото на 20 век.

„На мен лично „Лястовичката“ ми е любимата опера“, разказва тенорът на Русенска опера – Борис Луков, когото ще чуем в ролята на Руджеро. „Защото от моя гледна точка

това е един перфектен шедьовър в музикално-сценичната литература.

Пучини със своя зрял гений хваща за гърлото и най-претенциозния оперен ценител и не го пуска дори и за момент. „Лястовичката“ е очеркът на епохата от началото на 20 век. Малко любов, много надежда и шампанско, както и стремеж към невъзможното!“

Билети за спектакъла „Лястовичката“ могат да бъдат закупени на касата на Операта и онлайн в сайта.

Актуално

Избрано за вас