Марин Йончев с първи самостоятелен оперен концерт в Пловдив

Снимка: SY11

Марин Йончев с първи самостоятелен оперен концерт в Пловдив

Снимка: SY11
Сподели

Младият български тенор с международна кариера Марин Йончев ще изнесе първия си самостоятелен оперен концерт у нас. Той ще се проведе на 1 септември от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Рециталът, озаглавен „Италианска оперна вечер“, подсказва, че ще се насладим на

някои от най-обичаните арии, написани от знаменити класически композитори,

родени на Ботуша. Сред тях са Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Гаетано Доницети, Франческо Тости. Билетите за събитието вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Марин Йончев започва своя активен музикален път още в най-ранна детска възраст. Талантът му е забелязан почти мигновено, което му носи редица награди от певчески конкурси. Дълги години е солист в Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в родния си Пловдив в класа на Нели Койчева. През 2013 и 2014 г. участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в България и Италия. Образованието му се допълва от бакалавърска и магистърска степен в класа на Мария Дякону във Висшето музикално училище в Женева.

Марин Йончев открива истинското си призвание в оперното пеене със своя

характерен лиричен тембър

и прецизна музикална техника. През лятото на 2020 г. участва в концерта „Завръщане“ заедно със Соня Йончева в Античния театър в Пловдив и в зала „България“ със Софийската филхармония. Същевременно гастролира в концерт с Калуди Калудов във Виена.

„Изключително съм развълнуван, че ще пея за прекрасната ми родна публика и ще отдам почит на един от любимите ми световни тенори Марио Ланца. Ще изпълня знакови арии от неговия репертоар, написани от емблематични италиански композитори. По време на рецитала ще представя и няколко популярни неаполитански канцонети“, споделя Марин Йончев.

Акомпаниментът за концерта „Италианска оперна вечер“ е поверен на виртуозната естонска пианистка Аве Вагнер, която завършва специалност „Пиано“ в Академията за музика и театър в Талин. Години наред тя е вокален педагог и пианист в Операта в Лион и в Женевската консерватория. Била е акомпанятор на майсторските класове на световни оперни прими като Тереза Берганца и Даниел Борст. Редовно гастролира с различни музикални програми в Швейцария, Франция, Белгия, Германия, Испания, Полша, Финландия.

Актуално

Избрано за вас