„Моби Дик“ изплува на сцената на Народния театър

Снимка: Boyan Georgiev Georgiev / Shutterstock

„Моби Дик“ изплува на сцената на Народния театър

Снимка: Boyan Georgiev Georgiev / Shutterstock
Сподели

На 11 и 12 февруари 2024 г. на Голямата сцена в Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде премиерата на новия спектакъл на режисьора Диана Добрева „Моби Дик“ по едноименния роман на Херман Мелвил. Автор на текста е Александър Секулов.

Спектакълът  разказва историята на капитан Ахав, преследващ по цялото земно кълбо величествен бял кит. В библейското пътуване е съпроводен от екипаж, готов да стигне с него до края. Далече от тях остават жените им, чиито сънища определят посоката на кораба.

 В епичния свят на Диана Добрева легендарният кит е необяснимото, с което живеем:

страхът от времето, копнежът по вечното,

търсенето на абсолютното. Изправянето в цял ръст пред очите на Бога.

В спектакъла участват актьорите Христо Петков, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева. Към тях се присъединяват и  Владимир Пенев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов. В ролите се превъплъщават още Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева и Калоян Трифонов.

Сценичната версия е на Диана Добрева. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музиката – на Петя Диманова. Видео дизайнът е поверен на Петко Танчев, а саунд дизайнът – на Явор Карагитлиев. Асистент-режисьор на спектакъла е Александра Александрова Докова.

Диана Добрева е режисьор на Народния театър от 2017 г. Тя е първият български театрален режисьор, чийто спектакъл е включен в

официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария

през 2023 г. Режисьор е на спектаклите „Калигула“ от Албер Камю, „Бащата“ и „Синът“ от Флориан Зелер и „Народът на Вазов“ от Александър Секулов – отличени с редица престижни награди и част от репертоара на Народния театър.

Александър Секулов е драматург, писател, поет и журналист. Автор е на множество романи и е носител на десетки престижни отличия, сред които и три награди „АСКЕЕР“ за съвременна драматургия – за пиесите „Няма ток за електрическия стол“, „Дебелянов и ангелите“ и „Народът на Вазов“.

Билетите за „Моби Дик“ вече са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на Народния театър, както и онлайн.

Актуално

Избрано за вас