Мюзикълът „Дух“ е за първи път на българска сцена

Снимка: Държавна опера Варна

Мюзикълът „Дух“ е за първи път на българска сцена

Снимка: Държавна опера Варна
Сподели

Мюзикълът „Дух“ оживява за първи път на българска сцена във Варненската държавна опера, съобщават от институцията. Той ще има две предпремиери на 5 и 6 април в рамките на Великденския музикален фестивал. Премиерата предстои в XV издание на Опера в Летния театър на 17 юли тази година.

Спектакълът е създаден по

любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм

с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт от „Юритмикс“.

Премиерата на музикалното произведение е в Манчестър през 2011 г., след което то веднага „стъпва“ на сцените на Уест Енд и Бродуей. Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли, които една нощ, докато се прибират, са нападнати и Сам умира, но остава пленен между този и онзи свят. Моли е в опасност и той не може да я остави сама. Медиумът Ода Мей Браун му помага да се свърже с любимата си и да я предупреди, че хората около нея не са каквито изглеждат.

Снимка: Държавна опера Варна

Постановката на мюзикъла „Дух“ във Варненската опера е на режисьорката Сребрина Соколова, която в действието извежда като основен акцент един за нея генерален проблем на съвремието ни –

балансът между материя и дух.

Тя смята, че от този баланс зависи кой какъв живот води и какви избори прави. Мюзикълът провокира разум и чувства, религиозност и атеизъм, задава въпроси и търси отговори, казва Соколова и добавя, че историята на влюбените надхвърля нашето измерение. Казва, че противопоставя прошка и отмъщение, материя и духовност и ни помага да се запитаме какво място е отредено на любовта в съвременния дигитален и материалистичен свят.

Диригент е Страцимир Павлов, за когото мюзикълният жанр е специален, а

в „Дух“ той внася щипка госпъл звучене,

съобщават от Операта. Костюмите на героите са дело на Ася Стоименова, а сценографията е поверена на носителя на „Икар“ Петко Танчев. Хора и духове танцуват в спектакъла под ръководството на хореографа Надя Димокова.

За участие в „Дух“ са събрани певци, които са и добри актьори, подчертават от екипа на спектакъла.

Милица Гладнишка влиза в действието

като контактьорката с духове Ода Мей Браун. В главните роли са още Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев.

Онлайн билети за спектакъла могат да бъдат закупени ТУК.

Актуално

Избрано за вас