„Мадам Бътефлай“ в киното пренесе публиката на брега на езерото Констанс

Снимка: Bregenzer Festspiele/Karl Forster

„Мадам Бътефлай“ в киното пренесе публиката на брега на езерото Констанс

Снимка: Bregenzer Festspiele/Karl Forster
Сподели

Лек ветрец, „жужене” на хора, настаняващи се по местата си, необятно езеро пред очите ми. Уж съм в киното, а всъщност някак неусетно се пренесох на брега на Констанс. Как е възможно? – Благодарение на първия сезон на „Опера в киното”. За пръв път посещавах подобно събитие и тръпнех в очакване да разбера дали в залата ще успеят да пресъздадат величието на това изкуство. Дали ще успея да почувствам бурните емоции на „Мадам Бътерфлай”?

Снимка: Bregenzer Festspiele /Anja Koehler

„Много се радваме, че сме в България и че вие сте тук, за да ни подкрепите в тази първа стъпка към опера в киното. Имам удоволствието да докарам на българския пазар

едни от най-големите продукции от световните сцени

на оперното изкуство. Надявам се тази вечер да постави началото на едно красиво приятелство. През ноември ще се завърнем с още един сезон. Ще представим и „Тоска” със Соня Йончева, коментира Ами Елла  от компанията организатор на събитието.

Макар в началото идеята за подобни прожекции да ми прозвуча нестандартно, то смятам, че екипът зад нея успя да постигне целта си – да

направи това висше изкуство по-достъпно

за представителите на всички възрасти. Често приемана като забавление, характерно за по-зрялото население, операта понякога остава в периферията на интересите на младежите. Не и този път обаче. Дали защото средата в киното бе по-неформална или пък защото самите те са силно привлечени към оперното изкуство, групи младежи огласяваха залата преди началото на „Мадам Бътерфлай“. За пореден път се уверих, че за

операта и за класическата музика – възраст няма.

Признавам, че и постановката, и самото преживяване надминаха очакванията ми, както и тези на останалите в залата.

Снимка: 8pm

Чух не един или двама души да си подшушват как тежката съдба на Чочо-сан (изиграна от Барно Исматулаева) ги е разчувствала до сълзи. Силата на любовта ѝ към лейтенант Пикертон беше едновременно достойна за възхищение, но и за съжаление. Устояла на времето и недоимъка, тя в даден момент се пропуква, когато истината „изплува от водите“ на Констанс.

Краят на операта на Джакомо Пучини е фатален, а в унисон с емоциите на публиката „пламва“ и целият декор, който наподобяваше лист хартия, носеща се из езерото.

Освен Мадам Бътерфлай“, до края на първи сезон любителите на оперното изкуство ще могат да гледат още „Травиата” (20.04), „Турандот” (18.05) и „Кармен” (08.06) в кината в цялата страна.

Актуално

Избрано за вас