Сръбска примабалерина ще бъде „Спящата красавица“ в Бургаската опера

Снимка: Държавна опера - Бургас

Сръбска примабалерина ще бъде „Спящата красавица“ в Бургаската опера

Снимка: Държавна опера - Бургас
Сподели

За почитателите на балета предстои нова вълнуваща среща с шедьовъра „Спящата красавица“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски и блестящата режисура на проф. Хикмет Мехмедов. В понеделник вечер – 18 март, от 19 часа фееричният спектакъл ще внесе

очарование, стил, класа и приказна атмосфера

в залата на Държавна опера – Бургас. Посетителите ще бъдат свидетели на сценичното представяне на любимата вълшебна приказка. Тя ще бъде разказана чрез средствата на изящното балетно изкуство – във великолепно съчетание от музика, сценична грация, красиви костюми и декори.

Снимка: Държавна опера – Бургас

Бургаската публика и гостите на града ще имат привилегията да видят Маргарита Черомухина – примабалерина на Националната опера и балет на Република Сърбия. Ще излезе на сцената в образа на принцеса Аврора. Омагьосана от злата фея Карабос, тя заспива дълбок дългогодишен сън, а от прокобата я освобождава принц Дезире.

 „Спящата красавица“ е мащабен балетен проект, впечатляващ с творческия размах на режисьорските решения напроф. Хикмет Мехмедов. Той блести и със своя естетически облик. Балетът е създаден по сюжета на

една от най-популярните приказки на Шарл Перо.

„Спящата красавица“ е най-дългият балет на Чайковски – продължителността му в оригинал е около четири часа. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо. Сред тях са Котаракът в чизми, Синята птица, Червената шапчица и други.

Снимка: Държавна опера – Бургас

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа също са дело на професор Мехмедов. Декорите са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова. Тя получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката е

над осемдесет – изработени изцяло на ръка.

Дамските рокли са обшити с хиляди кристали, залепени ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми.

Ярки, цветни и с аристократичен блясък са всички образи, които ще сътворят  вълшебството на сцената на Бургаската вечер в понеделник. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, цялостния блясък на сцената допълват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Можете да си закупите билети за билетния спектакъл ТУК

Актуално

Избрано за вас