Представят бродуейския мюзикъл „Звукът на музиката“ на българска сцена

Снимка: Facebook

Представят бродуейския мюзикъл „Звукът на музиката“ на българска сцена

Снимка: Facebook
Сподели

На 9 януари е премиерата на бродуейския мюзикъл „Звукът на музиката“, съобщават  от Софийската опера и балет. По думите им първата премиера за новата година е

един от най-награждаваните мюзикъли,

разказващ увлекателната история на певците от семейство Трап. Пресъздаденият от творческото вдъхновение на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II семеен разказ се подготвя от световен екип.

След мюзикъла „Щрек“ режисьорът Уест Хайлър отново работи с певците от операта. В залите вече тече усилена репетиционна подготовка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет, а костюмите на Уитни Локър.

Мюзикълът е по едноименната книга на Хауърд Линдзи и Ръсел Краус.

Сюжетът се основава на мемоарите на Мария фон Трап

от 1949 г. В „Историята на певците от семейство Трап“ действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938 г. Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня.

Тя се влюбва в децата, а в крайна сметка и в техния овдовял баща – капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата.

Много песни от мюзикъла са станали световни стандарти,

включително Do-Re-Mi, My Favorite Things, Edelweiss, Climb Ev’ry Mountain и заглавната песен The Sound of Music.

Весела Делчева ще бъде Мария, която ще накара децата на капитан фон Трап да запеят, а малките палавници са от детската формация „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на капитан фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди Втората световна война са сред действащите лица.

Снимка: Facebook

В Софийската опера мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри на английски. Билети могат да бъдат купени онлайн от сайта на Операта, пише БТА.

Световната премиера на „Звукът на музиката“ е през 1959 г.

За три години са играни 1443 представления.

Има девет номинации за наградите „Тони“, от които печели пет в категориите за най-добър мюзикъл, най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър сценограф и най-добър диригент и музикален директор. През същата 1960 г. печели и „Грами“ за най-добър звукозаписен албум в категория мюзикъл.

Актуално

Избрано за вас