Якуб Орлински и Михал Биел завладяха Филхармонията

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Якуб Орлински и Михал Биел завладяха Филхармонията

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева
Сподели

Kонтратенорите Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел изнесоха своя първи съвместен концерт в България. На 13 февруари пред възторжената публика в пълната зала „България“ двамата артисти представиха програмата си „Красота и думи“. Беше поставен акцент върху съвременните полски композитори. Не липсваха и известни барокови композиции на утвърдените имена в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел. Орлински и Биел пристигнаха в София по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events.

Вокалното майсторство на Якуб Орлински впечатли зрителите и поради факта, че такива контратенорови рецитали се случват изключително рядко у нас, а и по света. Другият поляк на сцената пианистът Михал Биел не просто акомпанираше на своя сънародник. Сякаш с лекота успя да покаже

виртуозно музициране

и да се слее в абсолютна хармония с пеенето на Орлински.

Тази лекота на поднасяне на музикалните форми и общуването с публиката се усещаше през цялото време в залата. Зрителите преминаха заедно с двамата артисти през творенията на австрийския композитор Йохан Йозеф Фукс и британския композитор Хенри Пърсел. 

„Радвам се да видя толкова много хора в залата. Подготвили сме ви барокови композиции и редица произведения на полски композитори, някои от които писани за бас-баритон, но ние сме ги направили в наш аранжимент и интерпретация и смятаме, че се получиха доста добре. Една от мисиите ни посредством тези рецитали е да запознаваме и

обогатяваме публиката чрез изкуството

на различни композитори от Полша“, заяви Якуб Орлински по време на концерта.

Красивото осветление в залата, което сменяше своите багри ту в лилаво, ту в синьо, ту в червено, допълнително придаваше интимност и сакралност на поднесената музика. Рециталът „Красота и думи“ бе осъществен в партньорство с Полски институт в София и е четвъртото поред събитие от първия сезон на цикъла „Съкровени гласове“.

Актуално

Избрано за вас