Софийската опера и балет чества примабалерината Красимира Колдамова

Снимка: Софийска опера и балет

Софийската опера и балет чества примабалерината Красимира Колдамова

Снимка: Софийска опера и балет
Сподели

Софийската опера и балет чества Красимира Колдамова с галаспектакъл тази вечер (19 март), съобщават от БТА, позовавайки се на операта.

В първата част на програмата ще бъде представен балета „Душата на кавала“,

вдъхновен от музиката на Теодосий Спасов.

Това е пасторален разказ за обич, мечта, грешка, прошка, съпричастност, саможертва, вяра, надежда и любов. В него участват ученици от балетно студио на Колдамова.

Във втората част солисти и кордебалет на Софийската опера представят второ действие на „Жизел“ на френския композитор Адолф Адам по либрето на Теофил Готие, Жан Корали и Жул-Анри Сен-Жорж.

Снимка: Софийска опера и балет

Световната критика я определя като една от

най-ярките звезди на балета в Европа за 20-и век.

Големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича „летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети”.

Красимира Колдамова е родена на 8 декември 1938 г. в Стара Загора. Завършва Балетното училище в София (1954 г.) и веднага постъпва в балета на операта. Специализира в Московското академично хореографско училище на Болшой театър (1958 г.).

Печели втора награда и сребърен медал на Международния младежки фестивал в Москва (1957 г.), първа награда и златен медал на Международния младежки фестивал във Виена (1959 г. ). Лауреат и носител е на специална награда за актьорско майсторство от Първия балетен конкурс във Варна (1964 г.).

За извънредно големи заслуги към Република България

в областта на българското балетно изкуство е удостоена от президента Петър Стоянов с орден „Стара планина“, втора степен. През 2009 г. получава званието „Академик“ на Българска академия на науките и изкуствата.

Снимка: Софийска опера и балет

Тя е един от създателите е на балет „Арабеск“ (1967 г.). Открива балетно студио за таланти.

Гастролира в Европа, Азия, Африка, Централна и Латинска Америка. Танцувала е и познава целия балетен класически репертоар.

Изпълнила е над 60 роли в 70 постановки.

През 2004 г. отбелязва 50 години на сцената на операта със спектакъла „Метаморфози“. Последната ѝ сценична изява е в галаконцерта „Среща на поколенията“ – на Международния балетен конкурс във Варна (2004 г.).

Колдамова е и жури на международни балетни конкурси в целия свят, както и педагог в Япония, Италия, Гърция, и на четири випуска на Държавното хореографско училище. Художествен ръководител е на Държавното хореографско училище (1984-88 г.). До днес академик Красимира Колдамова

открива и развива таланти в балетното си студио.

Като режисьор и хореограф през последните години създава балетни спектакли за деца и юноши.

Билети за юбилейния галаспектакъл могат да бъдат купени онлайн тук.

Актуално

Избрано за вас