Световни оперни звезди откриват сезона в Софийската опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет

Световни оперни звезди откриват сезона в Софийската опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет
Сподели

Световноизвестният диригент Даниел Орен, носителката на наградата „Пучини“ Анна Пироци и награденият като най-добър оперен изпълнител в Испания Хорхе де Леон ще открият сезона на Софийската опера и балет. В юбилейната годината на Джакомо Пучини националната опера ще посрещне първите си гости на 27 и 29 септември с „Турандот“.

Даниел Орен е роден в Тел Авив. Кариерата му е стремителна и поканите следват една след друга. Бил е музикален директор на Римската опера, на театър „Верди“ в Триест, театър „Карло Феличе“ в Генуа, театър  „Сан Карло“ в Неапол,

гост-диригент на най-големите оперни театри,

симфонични оркестри и фестивали по света. В момента е артистичен директор на театър „Джузепе Верди“ в Салерно.

След двата спектакъла на „Турандот“ през септември

Даниел Орен ще се завърне в Софийската опера, за да дирижира на 15 ноември

Реквием от Джузепе Верди по случай 150-годишнината от първото изпълнение на творбата. Специално поканени са световните оперни звезди сопраното Марианджела Сичилия, мецосопраното Екатерина Семенчук, тенорът Фабио Сартори и басът Дмитрий Улянов.

Италианското сопрано Анна Пироци, която ще гостува у нас за откриването на сезона в Софийската опера и балет, днес е сред

най-търсените интерпретаторки на едни от най-драматичните партии.

Пресата я определя като „Изключителен драматичен колоратурен сопран“. След дебюта си през 2012 г. като Амелия в „Бал с маски“ от Верди кариерата ѝ се развива светкавично. Днес е канена на най-големите оперни сцени, за да изпълнява Лейди Макбет, Абигаиле, Турандот, Медея, Мадалена, Одабела, Норма, Сантуца и др.

Тази година Анна Пироци стана носителка на 55-та награда „Пучини“.

Номинирана е между жените за Международната оперна награда в категория „Оперен певец“.

Тенорът Хорхе де Леон,който също очакваме у нас, е един от любимците на публиката в родната Испания, която го посреща възторжено както в големите оперни спектакли, така и в традиционните и много обичани за страната сарсуели.

Ролята на Калаф певецът изпълнява на световните оперни и фестивални сцени. Представи я през изминалия сезон в Севиля и има покана да гостува отново там в същия спектакъл през новия сезон. През лятото Хорхе де Леон имаше серия от спектакли на „Мадам Бътерфлай“ в Шанхайската опера.

Тази година Испанската Академия за сценични изкуства му присъди наградата за „Най-добър оперен изпълнител“ между мъжете.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас