Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят представят „Аида“ в София

Снимка:НБУ

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят представят „Аида“ в София

Снимка:НБУ
Сподели

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за „Аида“ в Софийската опера и балет, информират от НБУ.

Етиопската принцеса Аида е южнокорейско сопрано Витория Йео, призната изпълнителка, която е представяла на Залцбургския фестивал, в Кралския театър в Мадрид и Римската опера. Работила е с най-големите диригенти. Екзотичното ѝ излъчване вдъхновява режисьори от ранга на Дейвид Ливърмор и Питър Грийнъуей.

В ролята на Амнерис, дъщерята на фараона на Египет, е италианското мецосопрано Вероника Симеони. Тя е

една от най-титулуваните ученички на Райна Кабаиванска,

с изяви в „Ла скала“, „Ковънт гардън“, „Метрополитън“, Парижката опера и десетки други важни оперни сцени в Европа, Америка и Азия. За участието си в София, Симеони пристига директно от „Ла скала“, където под диригентството на Рикардо Шаи пеес Ана Нетребко в „Дон Карлос“.

„Аида“; Снимка: Софийска опера и балет

Партията на египетския военачалник Радамес е за друго голямо име от школата на Кабаиванска, познато в Ню Йорк, Лондон, Милано, Мадрид, Виена, Мюнхен, Копенхаген – италианският тенор Андреа Каре. През 2006 г. Кабаиванска го запознава с Лучано Павароти и той става неговия последен ученик. На сцената

Каре си партнира със самата Райна Кабаиванска,

а също с Пласидо Доминго, Елина Гаранча, Александра Куржак, както и с българската оперна звезда Соня Йончева.

Във втората премиерна вечер има двама дебютанти в произведението на Верди – Давиде Риу и София Соловий, в ролята на Аида. Украинското сопрано е аплодирано на много сцени в Европа. След нападението на Русия срещу Украйна, Соловий се завръща при семейството си в родния Лвов и

участва в серия концерти Muses are not silent,

излъчвани онлайн от подземието на Лвовската филхармония. Година по-късно, възстановява международните си изяви. Преди месец по покана на световно признатия режисьор Вера Немирова, Соловий направи дебют в „Летящия холандец“, на сцената на Варненската опера.

Южнокорейският тенор Давиде Риу е Радамес. Познат е у нас от изявите си в Софийската опера като Калаф в „Турандот“ през 2016 г. и 2022 г., Полионе в „Норма“ през 2017 г. и Манрико в „Трубадур“ през 2019 г.

„Бохеми“; Снимка: НБУ

Амнерис е бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс, позната на родната публика от ролята ѝ на Азучена в „Трубадур“ през 2019 г. Поради извънреден ангажимент в „Театро Голдони“ в Ливорно, Питс пристига в София за генералната репетиция на „Аида“ и ще разчита на прочутата си творческа дисциплина и адаптивност, за да навлезе успешно в постановката, коментират от НБУ.

Други трима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ ще са на сцената във всеки от четирите спектакъла. Царят е Костадин Мечков, солист на Държавната опера в Бургас и лауреат на редица певчески конкурси. Амонасро и Рамфис са младите Хе Канг и Божидар Божкилов.

Всички тези артисти са били подпомагани през годините от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, който осигурява стипендии за обучение на млади оперни певци и подкрепа за началото на тяхната кариера.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска.

Спектаклите ще се проведат на 25, 26, 27 и 28 януари, а билети могат да бъдат закупени от сайта на Операта.

Актуално

Избрано за вас