„Вълшебната флейта“ ни пренася в света на приказките

Снимка: Софийска опера и балет

„Вълшебната флейта“ ни пренася в света на приказките

Снимка: Софийска опера и балет
Сподели

Софийската опера представя втората си премиера за сезона „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт с либрето Емануел Шиканедер. Следват шест премиерни дати – 14,15,16,17, 29 и 30 март.

„Вълшебната флейта“ е творба, която продължава да омагъосва както хората на изкуството, така и публиката. Героите в нея  са „пренесени“ от света на приказките. Царицата на нощта призовава принц Тамино и неговия другар Папагено да спасят дъщеря ѝ Памина от хватката на коварния Зарастро и неговия зъл слуга Моностатос.

В знак на добра воля принцът получава

вълшебна флейта, която ще го закриля.

Пристигайки в двореца на Зарастро, Тамино чува сигнали за случилото се, които представят владеля като покровител на Памина. Принцът трябва да реши на кого да повярва – на Зарастро или на Царицата на нощта. Освен това – той трябва да премине през три предизвикателства, за да спечели ръката на Памина.

Според  Шиканедер, за да може доброто да възтържествува над злото, героите на

трябва да могат да скочат в неизвестността,

водени от вярата.

„Вълшебната флейта“ е публикувана преди „Милосърдието на Тит“. Тя дебютира в кратко просъществувалия Theater auf der Wieden във Виена. На 30 септември 1791г. е нейната премиера  като Шиканедер е в ролята на Папагено. Самият Моцарт е диригентът.

„Вълшебнатта флейта“ е била любимата опера на Моцарт, но със сигурност тя се е оказва и  най-популярната му творба. Спектакълът е изпълнен в София за първи път през 1931 г. под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

Актуално

Избрано за вас