„Зимни музикални вечери“ ще има в Държавна опера – Русе

Снимка: Държавна опера - Русе

„Зимни музикални вечери“ ще има в Държавна опера – Русе

Снимка: Държавна опера - Русе
Сподели

На 9 февруари от  19 часа в зала “Филхармония” на Държавна опера – Русе е подготвила за ценителите  на класическото изкуство изключително  вълнуващ Симфоничен концерт от поредицата „Зимни музикални вечери“. Диригентът Волфганг Харер ще ръководи оркестъра на Русенската опера в една великолепна програма. Тя обединява творбите на великите композитори Сергей Рахманинов и Бела Барток.

Солисти на вечерта са

виртуозната японска цигуларка Рейка Сакамото

и изящният гръцки  пианист Аристотелис Пападимитриу. Техните изпълнения обещават да завладеят с майсторство и емоция, които ще докоснат всяко сърце.

Приемствеността в развитието на композиционното майсторство ще се разкрие докрай чрез произведенията на Рахманинов и Барток.

Музикалната експедиция, която е фрагмент от фестивалната поредица „Зимни музикални вечери“, е една съвместна продукция на Русенската опера с две организации,

даващи поле за изява на млади и талантливи музиканти от цял свят –

SOLOIST.EU и Wiener-Krakauer Kultur Gesellschaft.

Добре познатият на русенската публика диригент – австриецът

Волфганг Харер е музикант с широки творчески хоризонти.

Учил е контрабас, дирижиране, педагогика и музикална теория в Музикалния университет във Виена. Дирижирал е оркестри като този на  Китайското радио и телевизия, Оркестъра на Националната опера в Будапеща, Филхармоничния оркестър на Краков и много други. От 2009 е първи главен диригент на Националния симфоничен оркестър на Туркменистан и артистичен ръководител и главен диригент на Австрийско-туркменския симфоничен оркестър.

Като контрабасист той е работил в продължение на 19 години, същевременно e и един от директорите в оркестъра на Австрийското радио. В продължение на повече от

40 години той е бил гост-изпълнител

с оркестъра на Виенската държавна опера, Виенската филхармония, Виенския камерен оркестър и с множество формации за камерна музика. Свирил е на солови концерти с оркестър в Европа, Азия и Америка.

Седемнадесет години е асистирал на проф. Лудвиг Щрайхер – най-известният бас виртуоз на ХХ век, в Музикалния университет във Виена и 21 години е професор по контрабас в Музикалния университет Саар в Германия. Негови ученици заемат ръководни позиции в европейски, американски и азиатски оркестри. От 2002 преподава дирижиране в Института за международно обучение на студенти във Виена.

Актуално

Избрано за вас