„Звукът на музиката „ще изпълни Софийската опера

Снимка: Софийска опера и балет

„Звукът на музиката „ще изпълни Софийската опера

Снимка: Софийска опера и балет
Сподели

Мюзикълът „Звукът на музиката“ ще бъде изигран на 16 и 17 ноември в Софийската опера и балет. Представленията ще са от 11 и 16 часа.  Той печели своята слава още през 1959 г., когато е игран на Бродуей. Базиран е на автобиографичната книга „Историята на певците от фамилията Трап“ от Мария фон Трап.

Звукът на музиката“ е големия победител на 38-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 10 категории, печелейки 5 статуетки в това число за най-добър филм и най-добър режисьор.

Произведението е удостоено и с награди „Златен глобус“.

Представящ действителни персонажи и случки, в които се разказва историята на младата жена Мария (Андрюс), израснала в австрийски манастир. Тя  често се отдава на пеенето на песни и волните разходки сред красивата природа за сметка на молитвите и манастирските си задължения. Когато овдовелият строг капитан Георг фон Трап пише писмо до игуменката с молба да му изпрати гувернантка за седемте му деца, изборът естествено пада върху волната Мария.

След успеха на мюзикъла „Шрек“ режисьорът Уест Хайлър  е направил една прелестна приказка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет. Костюмите са на Уитни Локър. Художественото осветление е на Зак Блейн.

Любимката на публиката Весела Делчева влиза в ролята на Мария, която ще накара децата на капитана фон Трап да запеят. Малките палавници са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди втората световна война са сред действащите лица. Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова,

Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов,

Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

 Песните от мюзикъла са всепризнати хитове. Сред тях безспорно най-популярни са „До-Ре-Ми“, „Еделвайс“, заглавната песен „Звукът на музиката“, „Моите любими неща“ и „Изкачи се на всеки връх“.

В Софийската опера мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри и на английски.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас