Отбелязваме Световния ден на поезията

Снимка: Unsplash

Отбелязваме Световния ден на поезията

Снимка: Unsplash
Сподели

Точно на дата, на която отбелязваме Световния ден на куклуния театър – 21 март, празнуваме и Световния ден на поезията.

ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а Генерална конференция в Париж през 1999 г., пише БНТ. Това се случва с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути.

Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия. Както и насърчаването на

сближаването между поезията и други изкуства,

като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

Напоследък в България се наблюдава повишаване на интереса към поезията с многото поетини спектакли и четения, които се случват. Пример за това е инициативата „Поетите“, в която любими български актьори представят само българска лирика.

Благодарение на поезията ние възприемаме живота си

по-богат, красив и пъстър, по-дълбок.

Поезията допринася за творческото ни разнообразие и уникалност в разбирането ни на света.

Световният ден на поезията ще бъде отбелязан в България с различни инициативи.

В Бургас ще се състои анонимен поетичен блиц конкурс в Дома на писателя от 18:00 ч., съобщават организаторите. На него са поканени да участват поети от всички поколения, както и почитатели на поезията.

Авторите могат да се включат в конкурса, като напишат творба по зададена в момента тема. За най-добрите сред тях са предвидени награди. Събитието ще бъде съпроводено и с музика.

А в София две поетеси, свързани с България, ще бъдат домакини на поетично четене по случай Световния ден на поезията. Анна Багряна и Бистра Окереке ще четат свои стихове на 22 март от 18:30 ч. в непринудената обстановка на Salted Café Sofia. Всички желаещи да се включат със собствено произведение или стихотворение от любим автор са добре дошли. Повече подробности може да откриете тук.

България може да се гордее с

големи и талантливи имена в поетичното изкуство,

както съвременни, така и такива, които са напуснали този свят, но оставят вечна следа. Само някой от тях са: Валери Петров, Гео Милев, Атанас Далчев, Дора Габе, Дамян Дамянов, Пейо Яворов, Борис Христов, Елисавета Багряна, Христо Фотев, Димчо Дебелянов, Иван Вазов, Петя Дубарова, Никола Вапцаров и много много други.

Може да отпразнувате Световният ден на поезията като прочетете и споделите любимото си стихотворение.

Актуално

Избрано за вас