Откъде произлиза Денят на шегата?

Снимка: iStock

Откъде произлиза Денят на шегата?

Снимка: iStock
Сподели

На 1 април честваме Международния ден на шегата – лъжем близки и приятели, правим шеги и се смеем от сърце. Много малко хора обаче знаят откъде всъщност произлиза той и защо се отбелязва именно на тази дата.

Няколко са теориите за деня на шегата и неговият произход не е строго установен. Смята се, че се отбелязва на тази дата заради пролетното равноденствие.

Една от първите познати асоциации между 1 април и глупостта е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър от 1392 г. В една от историите самовлюбен петел на име Шантиклер е излъган от хитра лисица на „32-ия ден от Март“ или на 1 април.

По-късно през 1508 г. Елой Д’Амервал споменава в писанията си т.нар. „априлска риба“ – израз за априлски глупак. Смята се, че това е първото споменаване на деня на шегата във Франция.

 

Според някои историци денят се появява, защото по време на

Средновековието Нова година се празнува на 25 март

в много от европейските градове. Празниците приключвали традиционно на 1 април. Тези, които празнували Нова година на 1 януари, се подигравали на другите и така се появява Денят на шегата или Денят на лъжата.

Интересното е, че Испания има още един Ден на шегата, който е еквивалент на 1 април. Това е 28 декември, предаде БТВ. Става международен празник в началото на XX век.

Една от най-разпространените шеги, които са лесни за изпълнение, е да

се замени кремът между бисквитките с паста за зъби.

Но има и шеги, които остават в историята със своята сложност и значение. През 1857 г. в Лондон обявяват церемония по „къпане на лъвовете“. Продават се и билети за събитието, което така и никога не се състои.

През 1957 г. Би Би Си пуска филм в тяхната новинарска програма как швейцарски фермери берат пресни спагети. Видеото е с надпис „Швейцарската реколта от спагети“. Телевизията много бързо е залята с искания от зрители да си закупят спагетено растение. Поради тази причина на следващия ден телевизията си признава за първоаприлската шега.

През 1980 г. отново в Лондон Би Би Си обявява, че часовниковият циферблат на Биг Бен ще бъде заменен с електронен. Те обявяват също, че който първи се свърже с телевизията по телефона, може да спечели часовниковите стрелки от циферблата.

През 1986 г. парижани остават възмутени, след като в. „Паризиен“ обявява, че Айфеловата кула ще бъде демонтирана, за да се премести в „Дисниленд“. У нас като столица на хумора и сатирата е определена Габрово. Като най-шеговито настроени са определяни шопите.

Актуално

Избрано за вас