Откриха глава на статуя при разкопките на Хераклея Синтика

Снимка: БГНЕС

Откриха глава на статуя при разкопките на Хераклея Синтика

Снимка: БГНЕС
Сподели

Откриха глава на статуя при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт. Не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя, открита на мястото. Това съобщиха от Archaeologia Bulgarica.

Ако се окаже така – тепърва ще се мисли и защо е била заровена в другия край на канала, вместо да бъде сложена до торса на скулптурата.

По-рано археолозите започнаха да разкриват и сграда с подова мозайка в Хераклея Синтика.

„За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под“,  коментира ръководителят на екипа проф. д-р Вагалински (НАИМ-БАН).

Не е жилище, а обществена римска сграда,

разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“,

Българските археолози откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика край град Петрич на 20 септември. Тя е намерена без глава на входа на Клоака максима. Именно по мястото на откриването си се различава от тази, за която беше съобщено в началото на месец юли. Втората статуя също е на гол мъж, но лежащ по очи. Той има и наметка на лявото рамо.

„Статуята е от същия период като предходната – от началото на новата ера”, поясни проф. Вагалински, цитиран от БГНЕС.

Статуята, която археолозите откриха в Хераклея Синтика през лятото, вече се намира в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите. Предполага се, че тя е на владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас