Пет години след пожара, Нотр Дам ще отвори врати

Пет години след пожара, Нотр Дам ще отвори врати

Сподели

Пет години след като беше опустошена от пожар, катедралата Нотр Дам, се връща към предишния си облик. Добрата новина е и, че това се случва

няколко месеца по-рано от предвиденото.

Огнената стихия в един от символите на Франция, включен в списъка на ЮНЕСКО, който приемаше

12 милиона посетители годишно,

шокира света на 15 април 2019 г. Сега обаче катедралата в сърцето на Париж е готова отново да посрещне туристи и граждани на града.

„Прекрасно е да се видят отново цветовете, които бяха напълно изчезнали“, споделя Гийом Норманд, заместник-директор на Нотр Дам, докато инспектира напълно реставрирания параклис. „Зашеметяващо е“, възкликна той пред медиите. „Когато публиката се върне в Нотр Дам през декември, те ще получат „несравнимо възприятие за нейното измерение“, добавя впечатленията си и директорът на катедралата Оливие Рибадо Дюма.

Паметникът вече имаше ключов момент през февруари, когато скелето се спусна около неговия шпил, който според властите ще бъде

напълно видим до началото на Летните олимпийски игри

в Париж през юли. Шпилът е покрит с олово, материал, който предизвика много дебати поради потенциалната си токсичност. През декември пък катедралата възвърна големия си кръст и получи нов златен петел на мястото на унищожения при пожара.

Първоначално президентът Еманюел Макрон беше обещал Нотр Дам да бъде напълно възстановена до откриването на Олимпийските игри, но датата беше отложена, след като реставрационния процес срещна няколко пречки.

Властите все още не са установили причината за пожара, въпреки че смятат, че е

избухнал случайно.

Кампанията за набиране на средства, стартирана няколко часа след пламъците, привлече дарения от 846 милиона евро (903 милиона долара). Възстановителните работи не са спирали от 2019 г., с изключение на няколко седмици по време на кризата с Covid.

От есента територията на катедралата и входните части трябва да бъдат разчистени, за да започне екстериорния ремонт. Междувременно Франция току-що обяви предложения за създаването на модерни витражи за Нотр Дам, като доставките се очакват през 2026 г.

Актуално

Избрано за вас