Тръгваме по стъпките на Дора Габе

Снимка: БТА

Тръгваме по стъпките на Дора Габе

Снимка: БТА
Сподели

Тазгодишният литературен маршрут на Катя Зографова се нарича „Разходка с Нейно Теменужество Дора Габе в София“. Началото е до скулптурата на Чапа в градинката „Такев“. Местоположението е подбрано заради множеството буквални и преносни връзки с писателката. То е в близост до ул. „Солунска“, където Дора Габе е живяла .

Символичното място е белязано със скулптурата „Зевс и Европа“, за да бъдат подчертани дългогодишните приноси на известната поетеса и преводачка в сътрудничеството и приятелските връзки с европейските писатели и култури. Дора Габе е заместник-председател на българския ПЕН-клуб. На ул. „Солунска“ е нейният първи софийски адрес. Като студентка тя живее там на квартира заедно с Екатерина Ненчева, която я запознава с Яворов. След години се завръща на същата улица със съпруга си проф. Боян Пенев. На номер 7, на четвъртия етаж, семейството е обитавало пет стаи и е поддържало своеобразен литературен салон.

Ще стане дума и за култовата кръчма „Под липите“ – едно от малкото заведения в София, запазило мястото и името си през превратностите на времето. Някога на втория етаж на сградата е живяла Дора Габе и е писала стихове. Последната спирка на маршрута ще бъде домът с музейна експозиция на „Васил Левски“ 60, който ще можете да разгледате с любезното домакинство на уредника Добрин Добрев-Финиотис.

Разходката ще завърши с разглеждане на архивни находки и четене на стихове. В нея ще се включат Милена Памукова (дъщеря на известния документалист и колекционер Стефан Памуков от Пловдив) и режисьорката Екатерина Минкова, която неотдавна завърши филма „Другата Дора Габе“.

Актуално

Избрано за вас