Поетът Йордан Велчев получи „Орфеев венец“ на откриването на „Пловдив чете“

Снимка: Владислав Христов

Поетът Йордан Велчев получи „Орфеев венец“ на откриването на „Пловдив чете“

Снимка: Владислав Христов
Сподели

Поетът Йордан Велчев е носителят на наградата „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия. А Сотир и Пенко Гелеви бяха отличени с наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Отличията бяха връчени по време на официалното откриване на 22-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2024, което се проведе в Лятно кино „Орфей“. Това предаде БТА.

Снимка: Мария Дрехарова

Наградите бяха връчени от основателя на фестивала Божана Апостолова и зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Водещ на церемонията беше Алек Алексиев.

Снимка: Мария Дрехарова

„Не 22, а 30 години „Пловдив чете“ съществува, с шатрите, с вас, които ме радвате, че сте тук и с онази невероятно душевна принадлежност, която имат само хора като вас“, каза Апостолова. Панов подчерта, че градът е благословен да има фестивала, защото той прави така, че

Пловдив да бъде столицата на пишещите и четящите хора,

а не просто градът, който е имал първото българско издателство.

„Поезията не е това, което казват академиците, че е „фонтан“. Тя не е „фонтан“, тя е „сюнгер“. Те казват още, че поезията трябвало да блика, а тя трябва да всмуква и попива. Тя трябвало да бъде разчленявана и обяснявана, а тя е плод на сетивата, трябвало да се пъчи, а поезията трябва да стои скромно, на последния ред, без почти да знае, че някой я забелязва“, каза Йордан Велчев. По думите му

единствено в тишината и мълчанието човек може да създаде голямо изкуство,

което няма нужда да се пъчи. Както детето е баща на човека, така и поезията е баща и майка на човека, каза още поетът.

Снимка: Владислав Христов

Сотир и Пенко Гелеви са от Асеновград, но споделят, че най-важните им години са преминали в Пловдив, защото в този град са се учили и са се оформили като хора. Те са илюстратори на детски книги, създатели на анимации и комикси. Братята са носители на редица отличия, сред които национална награда „Константин Константинов“, наградата „Златен лъв“ на асоциация „Българска книга“, национална награда „Христо Г. Данов“.

Събитието завърши с концерт на пловдивската групаКерана и космонавтите“.

Алея на книгата – Пловдив е организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с фестивала. Тази година ще се състои от 9 до 16 юни на площад „Централен“. Участие ще вземат 36 изложители. През периода на фестивала на Литературния кът на Алея на книгата, непосредствено до Цар Симеоновата градина, ще има целодневни занимания за деца, включващи срещи с автори и илюстратори,

премиери на книги, творчески работилници, улични спектакли

и много усмивки за малки и големи с участието на доброволците на фестивала.

Снимка: Владислав Христов

Пет години по-късно Литературният фестивал „Пловдив чете“ ще бъде отново домакин на Националната среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. Ще гостуват деца и младежи от различни краища на България, за да се срещнат с творците, които харесват и чиито книги четат.

В срещите ще участват Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан. Както и Райна Димитрова от фондация „Артерия“, Гергана Димитрова и Валентина Стоева.

Актуално

Избрано за вас