Отбелязваме 145-годишнината от обявяването на София за столица с изложба и кръгла маса

Снимка: Столична библиотека

Отбелязваме 145-годишнината от обявяването на София за столица с изложба и кръгла маса

Снимка: Столична библиотека
Сподели

Документалната изложба и кръгла маса за миналото и бъдещето на София са само част от инициативите, с които Столична библиотека ще отбележи 145-годишнината от обявяването на София за столица на България. Поводът се отбелязва на 3 април. По случай празника от Библиотеката са обявили 3 и 4 април за Дни на София.

За въведение в историческия контекст на годишнината ще служи фотодокументалната изложба „Кметовете на София“. Откриването е на 3 април от 11 ч. в Мраморното фоайе. Ще бъдат представени столичните кметове от учредяването на Софийския градски управителен съвет на 10 февруари 1878 г. до днес. Отбелязани са най-важните моменти от тяхната дейност и най-значимите им постижения. Ще бъдат изложени

ценни книги и сборници с документи от фонда на Библиотеката,

които допълват сведенията за усилията на общинската управа през годините.

Интерес ще предизвикат биографиите на Димитър Петков, ген. Владимир Вазов, инж. Иван Иванов и други софийски кметове, оригинални ценни издания, които представят емблематични сгради, паметници, институции и тяхната интересна история. Сред показаните редки книги са знаковият „Кратък исторически преглед за Столичната община“ на началника на административния отдел на общината Александър Тацов (1932). Същото важи и за „Нашата столица, нейното благоустройство и украсяване“ на Асен Кермекчиев (1907). Посетителите ще могат да разгледат и „Стара София“ (1941) на инж. Радослав Михайлов, бивш зам.-кмет от кметския екип на инж. Иван Иванов. В списъка влизат още „Александровска болница“, юбилейни книги на Първа мъжка гимназия (1904) и Първа девическа гимназия в София (1904).

„През течение на своя полувековен живот българската столица е била управлявана от много кметове и общински съвети – пише Александър Тацов през 1932 г. Според него „те всички са

полагали грижи и старание за развитието и благоустройството

на нашия престолен град.

„Благодарение на техните усилия, София можа от една малка паланка да добие днешния си доста привлекателен вид на модерен град”, категоричен е той.

По-късно през деня посетителите могат да се включат в екскурзионен маршрут сред колекциите на литературния музей на Столична библиотека „Бележити българи“. Темата на обиколката ще бъде

„София в творчеството на Симеон Радев,

д-р Константин Стоилов, Кирил Христов“.

Дните на София в Столичната библиотека продължават на 4 април с кръглата маса „Моята София“. Събитието ще се състои в галерия „София“ от 14 ч. в присъствието на изявени автори на научнопопулярни книги, посветени на историята, миналото и развитието на столицата ни.

На кръглата маса ще бъде учреден и първият неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София. Бъдещите активности на клуба ще засилят интереса на читателските публики към уникалното книжовно наследство, съхранявано във фонда на Библиотеката и към оригиналните ѝ дигитални платформи. Клубът се организира с подкрепата на Столична библиотека. Членовете му ще се включат в различни инициативи на Библиотеката, насочени към приобщаване на младежката и ученическа аудитория към богатото културно наследство на София.

Актуално

Избрано за вас