Пресъздадоха „Тайната вечеря“ с чернокожи исторически фигури

Снимка: Jonty Wilde/Courtesy of the artist and Courtesy of Glenstone Museum, Potomac, Maryland

Пресъздадоха „Тайната вечеря“ с чернокожи исторически фигури

Снимка: Jonty Wilde/Courtesy of the artist and Courtesy of Glenstone Museum, Potomac, Maryland
Сподели

„Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи бе преосмислена с 12 фигури на чернокожи, променили хода на историята.

Скулптурната композиция „Първата вечеря (Galaxy Black)“ е дело на бахамския творец Таварес Стракън и е изложена в двора на Кралската академия на изкуствата в Лондон, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Произведението е част от експозицията „Заплетено минало 1768-днес: Изкуство, колониализъм и промяна“, която предстои да бъде открита на 3 февруари и да се превърне в едно от събитията в залите на Академията. Скулптурата, създадена от бронз, черна патина и златен лист, изобразява

активистката Хариет Тъбман, певицата и актриса Розета Тарп,

Шърли Чизъм – първата чернокожа жена в Конгреса на САЩ.

Монументът е посветен на приноса на 12 чернокожи личности от XVII век до днес, обяснява арт историкът Алайо Акинкугбе в каталога на изложбата.

„Общото между техните истории е как те са преодолели властовите структури, създадени, за да ги потискат“, допълва той. Самият Стракън е изобразен в ролята на Юда.

„Вместо да предаде Спасителя,  Стракън предава статуквото и осветлява тези маргинализирани личности в композиция“, цитират го от „Площад Славейков“.

Идеята за „Заплетена история“ се появява първо през 2020 г. Тогава в Бристол бе съборена статуята на робовладелеца Едуард Колстън. Отзвукът от това историческо събитие бе усетен по цял свят, коментира Дороти Прайс, куратор на предстоящата експозиция. Върху темата за колониалното минало, империализма, робството и аболиционизма в изложбата ще разсъждават над 100 произведения в различни жанрове на изкуството.

Актуално

Избрано за вас