Продадоха скицник на Каспар Фридрих за над 1,8 млн. евро

Продадоха скицник на Каспар Фридрих за над 1,8 млн. евро

Сподели

Скицник на германския художник романтик Каспар Давид Фридрих (1774-1840) беше продаден на търг в Берлин за над 1,8 млн. евро, предаде ДПА. Наддаването беше организирано от местната аукционна къща „Гризебах“.

Преди това „Скицник от Карлсруе“ беше оценен на до 1,5 млн. евро.  Аукционната цена достигна 1,45 млн. евро, но брутната стойност с премията на купувача възлиза на 1,819 млн. евро.  Няма информация за новите собственици.

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години. Според аукционната къща това е

последният известен подвързан екземпляр

от скицник на художника, който все още е в частни ръце.

Само шест от общо около 20 подобни книжки са оцелели. Четири от тях – някои непълно подвързани – се съхраняват в Националния музей в Осло, а друга – в Музея на гравюрите и рисунките в Дрезден.

Фридрих, роден в североизточния германски град Грайфсвалд, неколкократно прибира скицника в джобовете на палтото си между средата на април и началото на юни 1804 г. Рисунките са направени в Дрезден. Те включват скици с молив на дървета, клони и стволове, съобщи БТА.

Художникът е включил няколко мотива в големи творби. Сред тях са скицата на дъб в част от ранната му творба Hunengrab im Schnee.

Малко преди търга стана ясно, че

скицникът ще бъде защитен като културна ценност.

Културната администрация на Берлин започва процедура по вписването  на „Скицник от Карлсруе“ в регистъра на националните културни ценности. Поради това износът е забранен за срока на процедурата.

Картината на Лионел Файнингер „Облаци над морето I“ от 1923 г. също беше продадена на търга. Тя достигна цена от 1,9 млн. евро. Преди това творбата беше оценена на до 1,2 млн. евро.

Актуално

Избрано за вас