Продават дома на Мона Лиза за 18 млн. евро

Снимка: Lionard Luxury Real Estate

Продават дома на Мона Лиза за 18 млн. евро

Снимка: Lionard Luxury Real Estate
Сподели

Вилата на фамилията Дел Джокондо, откъдето произлиза Мона Лиза, излиза на имотния пазар, съобщава италианската агенция АНСА. Срещу 18 млн. евро новият собственик на къщата ще усети духа на ренесансовото семейство, увековечено с мистичния портрет на благородничката Лиза Герардини. Тя е по-известна като Джокондата на Леонардо да Винчи.

Комплексът се простира на около 300 хил. квадратни метра, има огромна градина и съвременни удобства. Сред тях са помещение за охрана, плувен басейн, тенис корт, множество постройки със селскостопанско приложение, частен параклис. В парка, дело на известния ландшафтен архитект Сесил Пинсент, се извисяват кипариси. Симетричните цветни лехи се редуват с рози и високи дървета.

 Двойно стълбище води до входа на сградата, чиято обща жилищна площ е изчислена на 2800 квадратни метра. Вилата е на

три етажа, има 14 спални, няколко салона и кухни,

15 бани, библиотека, фитнес зала и панорамна тераса. Фасадата е забележителна с вграден в нея елегантен часовник.

Франческо дел Джокондо, търговец на коприна и съпруг на Лиза, е живял тук от 1498 до 1517 г. В този период той поръчва на Да Винчи портрет на жена си. Той  дори допуска, че е възможно легендарната картина да е била нарисувана в същата вила.

През годините имотът многократно е сменял собствениците си, по-дълго е принадлежал на фамилията Антинори, наследници на древно патрицианско семейство от Флоренция. По-късно те получават титли на маркизи, пише „Площад Славейков“. Семейството е известно с винопроизводството си, което ги нарежда сред десетте най-стари семейни бизнеси в света. При тях имотът остава до 1955 г. В началото на XX век градините и интериорът са били преобразени в съвременния им вид.

Сред любопитните детайли, които придават добавена стойност на вилата, е и теорията, че там е живял флорентинския юрист Балдо д’Агулионе, осъдил на изгнание Данте Аллигиери. Твърди се, че вилата е посещавана от Мусолини.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас