Първи поглед към новия български филм „Чума“

Снимка: Facebook

Първи поглед към новия български филм „Чума“

Снимка: Facebook
Сподели

Докато се возя в асансьора, в него се качва елегантно изглеждаща двойка, която видимо се различава от останалите неформално облечени посетители на мола. Веднага си помислих, че най-вероятно отиваме на едно и също място –

галапремиерата на най-новия български филм „Чума“.

Още десетки гости пристигнаха, за да станат свидетели за първи път на тази дългоочаквана продукция. Сред тях бяха екипът на филма, много актьори и приятели, кинокритици, журналисти и съмишленици.

Най-развълнувани бяха младите актьори Евелина Бибова и Матей Мичев, които са в главните роли на Елица и Йоно. Личеше си как приятелите и близките им, които споделиха този важен момент, ги гледаха с гордост и блясък в очите. Евелина беше

перлата на вечерта

с красива бяла рокля с народни мотиви в бяло и червено, точно като сватбената ѝ носия във филма.

Снимка: Art Portal

Режисьор на филма е Иван Владимиров, а сценарият,

вдъхновен от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков,

е дело на Боян Биолчев. Освен Евелина и Матей, актьорският състав включва Свежен Младенов, който влиза в главната роля на Чорбаджи Юрдан. В поддържащите роли се превъплъщават Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей и Велислав Павлов, който е в ролята на антагониста. Както и Любомир Бъчваров – Старейшината на селото, и Станислав Пеев – приказливият каруцар, надарен с природна хитрост.

Преследвайки целта си да подкрепя българското изкуство във всичките му форми, Art Portal News е медиен партньор на „Чума“ и успя да се види събитието и през уникалната гледна точка на екипа.

Снимка: Art Portal

Във връзка със сюжета на филма Людмила Сланева коментира пред екипа на Art Portal: „Страховете ни не винаги са градивни, могат да бъдат и разрушителни“. Точно това казва и героят на Свежен Младенов във филма:

„Страхът е чума на душата“.

„Чумата на днешното време е всичко непочтено, което ни заобикаля. Чумата съществува, но важното е да не влезе в нас“, сподели актьорът Любомир Бъчваров.

А по повод партньорството си пред камера с младите актьори Свежен Младенов разказа:

„Сработихме се перфектно.

Това, че са млади, не им пречи да са талантливи. Когато човекът срещу теб е адекватен, талантлив и разбира какво прави – няма никакъв проблем, че няма опит, а напротив. За много неща дори ние можем да се учим от тях“.

Снимка: Art Portal

Освен актьорите във филма, част от звездните гости на събитието бяха Яна Маринова, Ирмена Чичикова, Петър Дочев, Поли Недкова, Стенли и др.

Филмът беше прожектиран не в една, а в цели две зали едновременно.

Интересен детайл, който хората, които ще гледат „Чума“ могат да забележат е, че имената на конете, станали част от продукцията са изброени във финалните надписи редом до тези на актьорите и екипа. А най-нетърпеливите могат да прочетат и ревю на филма ТУК.

След края на прожекцията имаше и коктейл. Приятелски прегръдки и разговори, усмивки, поздравления и много запечатани моменти в снимки белязаха вечерта.

Снимка: Facebook

Става късно, започват да прибират храната от кетъринга и остават все по-малко хора. Снимките на червения килим обаче продължават – дори след като прожекторите са загасени.

Звездната премиера даде начален тласък на филма и е само началото на пътя, който Чума ще измине, срещайки се с българската публика. Лентата е продукция на Мирамар и тръгва по кината в цялата страна от 19 януари.

Актуално