Радина Кърджилова и любимите ни нейни роли

Снимка: Труд

Радина Кърджилова и любимите ни нейни роли

Снимка: Труд
Сподели

Радина Кърджилова е майка, актриса, вихрушка на театралната сцена и пленителен талант на кино екрана. А днес е и рожденничка. Акрисата завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г. в класа на проф. Пламен Марков и доц. Ивайло Христов.

Снимка: Труд

Първите си стъпки на професионална сцена прави в Театър „Българска армия“ и Театрална работилница „Сфумато“.

През 2017 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“.

Играе Екатерина в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, за която роля печели „Икар“ 2018 за водеща женска роля. На сцената на Народния театър може да я видите още в „Любовникът“, „Бащата“, „Жана“, „Венецианският търговец“, „Хага“, „Частици жена“, „Нора“ и „Разходка с Гогол“.

Освен това Радина Кърджилова участва в кино продукции и телевизионни сериали. В момента актрисата се снима в предстоящия сериал на БНТ „Те, вълните“ с участието наТеодора Духовникова, Койна Русева и Мария Каварджикова.

За да отбележим празника ѝ, днес си припомняме едни от най-емблематичните роли в кариерата ѝ досега.

В театъра:
„Частици жена“, реж. Крис Шарков, Народен театър „Иван Вазов“
„Частици жена“; Снимка: Стефан Н. Щерев

Това представление остави завинаги отпечатък в мен. Не само заради разтърсващият си сюжет, но и заради впечатляващия талант на актьорския състав.

„Частици жена“ е представление, което се играе на камерна сцена в Народния театър. Премиерата е през октомври 2022 г., а режисьор е Крис Шарков. „Талантливо пресъздаденото лично страдание предизвиква съпреживяване по теми, от които съвременното изкуство рядко се интересува. Спектакълът е повод да се преосмислят характерните за съвременния свят проблеми за страха от Другия,

за справянето с болката и за различните прояви на обич“,

пишат от театъра.

„Частици жена“; Снимка: Стефан Н. Щерев

Радина Кърджилова е в една от главните роли, а до нея на сцената застават Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева.

„Частици жена“ има три номинации за „Аскеер“ 2023,

като Мария Каварджикова печели за Поддържаща женска роля.

 

„Нирвана“, реж. Стилиян Петров, Театър 199
„Нирвана“; Снимка: Яна Лозева

В края на 2021 г. на сцената на Театър 199 се появява постановката „Нирвана“. Светът в пиесата на Константин Илиев е толкова дълбок и достоверен, че живее във всяка фибра на културата ни по категоричен начин. И във всички времена. Имате възможността да се срещнете с Яворов и Лора в онази нощ, която е частица от най-страстната и най-опасната история на нашия български дух.

В ролите на Лора и Яворов влизат Радина Кърджилова и Деян Донков.

За превъплъщението си актрисата печели награда за женска роля от Националния фестивал на малките театрални форми – Враца 2022 г. На същия форум Деян Донков печели награда за мъжка роля.

 

„Любовникът“, реж. Деян Донков; Народен театър „Иван Вазов“
„Любовникът“; Снимка: Стефан Н. Щерев

Преди „Нирвана“ първата постановка, в която Деян и Радина се срещат е „Любовникът“. Представлението е от Харолд Пинтър и е поставено на сцената на Народния театър през януари 2019 г. За ролята си в него актрисата печели награда Аскеер 2019 за Водеща женска роля.

„Любовникът“; Снимка: Стефан Н. Щерев

Въпросите, които „Любовникът“ засяга са: Възможно ли е да се съхрани любовта след много години брачен живот, след стотици закуски, обеди и вечери заедно? Двама съпрузи, които знаят всичко един за друг и едновременно с това не знаят нищо. Къде е любовта? Къде са истинските чувства? Къде и кога сме истински и кога сме само въображаеми герои и маски? В това не е абсурдът на сюжета на пиесата, а абсурдът на самия живот.

 

„Хага“, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“
„Хага“; Снимка: Боряна Пандова

Една от най-нашумелите постановки с участието на Радина Кърджилова е „Хага“. И понеже действието се разгръща като въображаем процес срещу главните военнопрестъпници във войната на Русия срещу Украйна – на сцената присъстват обвинението (Радина Кърджилова) и защитата (Дарин Ангелов).

„Хага“; Снимка: Боряна Пандова

Актьорския състав допълват още Юлиан Вергов, Радена Вълканова, София Бобчева, Христо Петков, Велислав Павлов, Дарин Ангелов, Кремена Славчева и др. Кърджилова играе и майката на момиченцето, през чиито очи виждаме историята.

 

В киното:
TILT, реж. Виктор Чучков-син

„Тилт“, което буквално се превежда като „навеждане“ и „наклон надолу“, а в покера вещае „спад“ – ирационална загуба от лоша серия. Продукцията е дебют в игралното кино на режисьора Виктор Чучков-син.

TILT; Снимка: BGNES

В ролите са Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов и др.

Тилт е българското предложение за чуждоезичен филм за 84 издание на Наградите „Оскар“ за 2012 година.

Радина във филма TILT може да гледате в стрийминг платформата 7 Arts тук.

 

„Стъклен дом“, реж. Виктор Божинов и Петър Русев
„Стъклен дом“; Снимка: btv

Ролята, с която Радина Кърджилова става най-позната на зрителите е тази на Сиана в сериала „Стъклен дом“, който се излъчва между 2010 и 2012 г.

Героинята на Кърджилова е дъщеря на героя на Юлиан Вергов. В сериала участват някои от най-известните български актьори и той става хит сред аудиторията. Сюжетът му е съвременен, реалистичен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, характерен за холивудските кинопродукции.

 

„12А“, реж. Магдалена Ралчева
„12А“; Снимка: Кино „Арена“

След успешния филм „11А“ на екран се появява продължението „12А“. Сюжетът на филма разказва за младата учителка Лина Николова (Радина Кърджилова), която след неочакван обрат в личен и професионален план се връща в училище. Нова гимназия, нови учениците, нови проблеми. Тя отново има трудната задача да намери баланса между работа, семейство и самата себе си. За съжаление, единствената подкрепа, която получава, е от страна на стеснителния учител по физическо възпитание (в ролята Дарин Ангелов).

Актуално