Разкриха кой е „загадъчният конник“, погребан под Нотр Дам

Снимка: DENIS GLIKSMAN/INRAP

Разкриха кой е „загадъчният конник“, погребан под Нотр Дам

Снимка: DENIS GLIKSMAN/INRAP
Сподели

Установиха личността на „загадъчния конник“, намерен в оловен ковчег под пода на парижката катедрала „Света Богородица“. Това съобщиха от Националния институт за превантивни археологически изследвания във Франция. Той е идентифициран като поета от епохата на Ренесанса Йоаким дьо Бел.

Останките му бяха намерени под нефа на катедралата през 2022 г. заедно с тези на епископ Антоан де ла Порт по време на разкопки след пожара през 2019 г. Тогава

археолозите намерили повече от 200 гроба,

някои от тях запечатани с олово, за да се избегне влагата.

Скелетът на един от мъжете в оловните ковчези е бил с признаци на костна туберкулоза и хроничен менингит. По състоянието на костите му е било установено, че той е прекарвал дълго време на седло. Това накарало археолозите да го обозначат като „загадъчния конник“. По-късно става ясна и самоличността му, пише „Площад Славейков“.

Оказва се, че това е Йоаким дьо Бел – френски поет и критик, член на Плеядата – поетическо обединение във Франция през XVI в. Той бил умел ездач, страдал е от двете посочени от археолозите заболявания. Семейството му е принадлежало към кралския двор и е било в близкия кръг на папата. Роден в Анжу пред 1522 г.,  Бел по-късно се премества в Париж, а след това – в Рим, където пише основните си произведения, включително „La Defence et illustration de la langue française“ – пламенна защита на френския език и литература, която по „качество и изразителност“ Дьо Бел сравнява с древногръцката и древноримската. Той е автор и на първия сборник с оди, както и на първите любовни сонети на френски език.

Умира през 1560 година едва на 37 години.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас